1 Kasım 2019 Cuma

Türk ve ABD dışişleri bakanları, Suriye ve Temsilciler Meclisindeki tasarıları görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla dün gece bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinde, ABD Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği tasarılar ve Suriye konuları ele alındı.

BOLD – Görüşmede, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mike Pompeo’ya ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’yle ilgili kabul ettiği karar tasarılarından duyulan rahatsızlığı ilettiği belirtildi.

ABD Temsilciler Meclisi, 29 Ekim’de Türkiye aleyhine iki tasarı geçirmişti.

Bunlardan biri, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan olaylardan dolayı Ermeni soykırımı iddialarını kabul eden tasarı, diğeri de Barış Pınarı Harekatı dolayısıyla Türkiye’ye bazı yaptırımlar uygulanmasını içeren tasarıydı.

ABD Senatosu’nda da Türkiye’ye yönelik 2 yaptırım tasarısı bulunuyor. Ancak bu yaptırım tasarılarının Senato gündemine ne zaman alınacağı bilinmiyor.

SENATO’DA McCONNEL’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Senato’da yaptığı konuşmada Türkiye’nin Suriye’deki askeri müdahalesine karşı olası yaptırım adımlarını değerlendirirken, “duygularla değil ABD’nin stratejik çıkarları rehberliğinde” hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

McConnell, Barış Pınarı Harekatı’na atıf yaparak, “Türkiye’nin Suriye’deki yerel Kürt ortaklarımıza verdiği zarardan dolayı kızgınız… Türkiye’nin müdahalesinin yol açtığı zararı kontrol altına almaya, Ankara’yı Moskova’dan uzaklaştırmaya ve Erdoğan hükümetini hem içeride hem dışarıda daha iyi davranmaya teşvik etmeye çalışırken, duygularımızı değil stratejik çıkarlarımızı rehber almalıyız” dedi.

ERDOĞAN YÖNETİMİNE ELEŞTİRİLER

NATO müttefiki Türkiye’nin Erdoğan yönetimi altındaki yöneliminden bir süredir kaygı duyduklarını belirten McConnell, Türkiye’nin İslami demokrasi modeli olacağı yönündeki umutlara rağmen, bunun yerine Erdoğan’ın “demokrasiyi demokratik olmayan amaçlar için kullandığını” söyledi.

McConnell, “Basın özgürlüğü, laiklik ve insan hakları, Erdoğan’ın yönetimi altında zarar gördü, yolsuzluk ilerledi. Erdoğan’a muhalefet büyüyor ama Türkler’in muhalefetlerini dile getirebilecekleri siyasi ortam daralıyor” ifadesini kullandı.

ABD Temsilciler Meclisi, Trump hakkındaki azil soruşturması tasarısını onayladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder