31 Ekim 2019 Perşembe

AIDS’li hastaya ait tıbbi malzeme 15 hastanın ameliyatında kullanıldı

Metabolik cerrahi yöntemleri kullanılan İstanbul Özel Etiler Hastanesindeki şüpheli hasta ölümlerini araştıran Sağlık Bakanlığı, çalışanların ifadelerinden korkunç bir gerçeğe ulaştı.

BOLD – Kilo fazlalığı ile ortaya çıkan rahatsızlıkların ameliyatla tedavi edilmesi yöntemi olan metabolik cerrahi yöntemleri kullanan, Özel Etiler Hastanesinde meydana gelen şüpheli ölümler Sağlık Bakanlığı ve savcılığı harekete geçirdi. Sabah’tan İbrahim Ayral’ın haberine göre, Hastane sahibi ve ameliyatları yapan Prof. Dr. A.Ç. ve bazı doktorlar hakkında soruşturma başlatıldı.

Soruşturma korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Bir ameliyatta HIV’li hastada kullanılan tıbbi malzemeyi değiştirmesi gereken hastane yönetimi üç günde 15 hastayı aynı sıvıyla ameliyata aldı. Ameliyat edilen hastalar gizli protokolle karantina altına alındı. Üçüncü basamak yoğun bakım ünitesi, kan bankası, laboratuvar ve acil servis gibi bulunması zorunlu hayati ünitelerin hiçbirine sahip olmadığı halde ameliyatlara devam ettiği belirlenen hastane kapatıldı.

2 BİN 500 LİRA İÇİN

Ameliyathanede görevli hemşire Y.K.’nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda yer alan iddiaya göre hastanede 27 Ağustos 2018’de yasal izinleri olmamasına rağmen metabolik cerrahi ameliyatı olan AIDS hastası Kemal A’ya endoskopi yapıldı. Ameliyatta kullanılan endoskopik solüsyon ilacının, Kemal A, HIV virüsü taşıdığı için başka operasyonda kullanılmaması gerekiyordu. Ancak hastane yönetimi maddi değeri 2 bin 500 TL civarındaki dezenfekte solisyonu değiştirmek yerine yaptığı ameliyatlarda aynı sıvıyı kullandı.

HASTANE KAPATILDI

Üç günde 2’si yabancı uyruklu 15 hastanın ameliyatında bu sıvının kullanıldığı iddia edildi. HIV bulaşma şüphesiyle Ü.B., F.A., S.S., R.C., N.S., H.K., F.K., A.O., D.A., A.K., B.B.Ç., A.İ.,S.Y., S.O., S.N.F. isimli hastalar gizli protokolle karantina altına alındı. HIV’li hastanın ameliyatı öncesi görevli hemşirelerin kullanılacak solüsyonlarla ilgili hastane yetkililerini uyardığı ancak hastane sahibi Prof. Dr. A.Ç.’nin kullanılan solüsyonun pahalı olduğu gerekçesiyle değiştirilmeden kullanılmasını söylediği iddia edildi. İhbar, bulaşma riski bulunan hastaların karantina altına alınmasını sağladı. Hastaneyi kapatan Bakanlık soruşturma başlattı.

Kapatılan hastane ile ilgili ameliyat sonrası yaşamını yitiren 3 hasta için suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. Hastane sahibi Prof. Dr. A.Ç. ise suçlamaları kabul etmedi. A.Ç, yargı süreci sonucunda aklanacağını iddia etti.

Hürriyet’te tenkisata devam: Kanser tedavisi gören editörü bile çıkardılar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder