30 Ekim 2019 Çarşamba

Michael Flynn, yeminli ifadesinden geri adım atmaya çalışıyor

ABD’de savcılar Başkan Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’i yeminli ifadesinden geri adım atmaya çalışmakla suçladı.

BOLD – İddia makamına göre savunma avukatları Flynn’in Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’ın soruşturması kapsamında Rusya’yla bağlantıları konusunda yalan söylediği şeklindeki yeminli ifadesini geri almak için çaba harcıyor.

Federal savcılar, Hakim Emmet Sullivan’dan Flynn’in avukatının geçen hafta davanın düşmesi yolunda yaptığı talebi reddetmesini istedi. Flynn 2017’de verdiği yeminli ifadesinde suçunu itiraf etmişti.

Sullivan’ın Flynn’in cezasını 18 Aralık’ta açıklaması bekleniyor.

FLYNN’IN AVUKATINDAN FBI’A SUÇLAMALAR

Savunma avukatı geçen hafta üst düzey Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerinin 2017’de düzmece bir mülakatla Flynn’in daha sonra yalan olduğunu iddia edecekleri ifadeler paylaşmasını sağladıklarını öne sürmüştü.

Flynn’in avukatı ayrıca FBI’ı, çalışanların mülakat notlarına engel olmak ya da sahte notlar üretmekle suçladı ve tüm yargılamanın iptal edilmesini istedi. Savunma, hükümeti de Flynn’i temize çıkartacak delilleri teslim etmemekle itham etti.

Sullivan savcılara Flynn’in “görevi kötüye kullanma” iddialarına Cuma gününe kadar yanıt vermelerini istedi.

MICHAEL FLYNN

Eski Hava Korgeneral ve Savunma Bakanlığı İstihbarat Teşkilatı Başkanı Michael Flynn, 2016 yılındaki başkanlık seçimleri öncesi dönemin Rus Büyükelçisi Sergei Kislyak ile yaptığı görüşmeler konusunda FBI’a yalan bilgi vermekle ve Türkiye adına kayıtlı olmaksızın lobi faaliyeti yürütmekle suçlanıyor. Flynn, 2017 yılı Aralık ayında FBI’a Rus Büyüekelçi Kslyak ile görüşmeleri konusunda yalan bilgi verdiğini yeminli ifadesinde kabul etmiş ve savcılarla itiraf karşılığı ceza indirimi anlaşması yapmıştı.

13 ARALIK’TAKİ TARTIŞMALI DURUŞMA

Flynn, 2016 başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesi konusunda Savcı Robert S. Mueller’in yürüttüğü soruşturmaya da destek olmuş ve ceza duruşması 2018 yılı Aralık ayına ertelenmişti.

13 Aralık’ta görülen son duruşmada savcılar, Flynn’ın kendileri ile işbirliği yaptığını belirterek sanık hakkında hapis cezası istememişlerdi. Ancak Federal Yargıç Emmet Sullivan Flynn’ı sert şekilde suçlamış ve “Tartışmasız ülkeni satmışsın. Sana karşı nefretimi, bu suç için seni küçümsememi gizleyemiyorum” demişti.

Yargıç, Flynn için savcıların talep etmemesine rağmen hapis cezası vermeyi düşündüğünü belirtmişti. Yargıç Sullivan, Flynn’ın vereceği karar öncesi savcılar ile tam bir işbirliği yapmasını ve bildiklerinin tamamını anlatmasını istemişti.

HAZİRAN AYINDAKİ AVUKAT DEĞİŞİMİ

Michael Flynn, mahkeme önünde suçunu itiraf ederek savcılarla ve Özel Yetkili Savcı Robert Mueller ile işbirliği yaptığı dönemdeki avukatlarını Haziran ayı başında değiştirdi. Flynn, yeni avukatı olarak muhafazakar kökenli Sidney Powell ile anlaştı.

Savcı Robert S. Mueller’in 2016 başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesi konusunda yürüttüğü soruşturmayı sert şekilde eleştiren bir isim olarak bilinen avukat Powell, Flynn’ın avukatı olmadan önce medyada yaptığı yorumlarda Flynn’ın “ceza indirimi karşılığı itiraf anlaşmasını” iptal etmesi gerektiğini belirtmişti.

Flynn, avukat değişiminin ardından hakkında görülen davalardaki tavrını tamamen değiştirdi. Eski avukatlarını ve FBI görevlilerini kendisini yanlış yönlendirmekle ve doğru olmayan şeyleri söyletmeye çalışmakla suçladı.

Flynn, eski iş ortağı Bijan Rafiekian’ın Türkiye adına kayıtsız lobi faaliyeti yürümekle suçlandığı davasında savcılara ve FBI görevlilerine yaptığı itirafları geri çekti. Savcılar da Flynn’ı mahkemeye tanık olarak çağırmaktan vazgeçti.

ABD’de Trump’ın azil süreci konusundaki belirsizlikler devam ediyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder