29 Ekim 2019 Salı

Bağdadi’nin cesedinden geriye kalanlar denize gömüldü

ABD, Pazar günü öldürülen IŞİD lideri Bağdadi’nin cesedinden geriye kalanların İslami usullere göre denize gömüldüğünü açıkladı. Operasyonda görev alan ve yaralanan bir köpek ise ABD Başkanı Donald Trump’ın paylaşımları ile bir anda üne kavuştu.

BOLD – ABD’li yetkililer Pazar günü Suriye’nin İdlib kentinde düzenlenen operasyonda ölen IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin cenazesinden geriye kalanların denize gömüldüğünü söyledi. Yetkililere göre, İslami kurallar da yerine getirildi.

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin ABD özel kuvvetlerinin düzenlediği operasyon sırasında tünele kaçtığı ancak yakalanacağını anlayınca üzerindeki intihar yeleğini patlattığı belirtilmişti.

ABD’li yetkililer, uçaktan denize bırakıldığı düşünülen Bağdadi’nin cenazesinden geriye kalanların tam olarak nereye gömüldüğü konusunda ayrıntı vermedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mike Milley Pazartesi günü Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında Bağdadi’nin cenazesinden geriye kalanlara silahlı çatışma kanunu uyarınca uygun şekilde muamele edildiğini söylemiş ancak başka ayrıntı vermemişti.

CESEDİN FOTOĞRAFI PAYLAŞILMAYACAK

Milley basın toplantısında, “Bağdadi’nin kalıntıları DNA testiyle kimliğinin teyit edilebilmesi için güvenli bir tesise götürüldü. Kalıntıları ortadan kaldırıldı, süreç tamamlandı ve gereğine uygun bir şekilde yerine getirildi” dedi.

Milley, cesedin fotoğrafını paylaşmayı şimdilik düşünmediklerini açıkladı.

MILLEY, TRUMP’IN İFADELERİNİ DOĞRULAMADI

Milley, Trump’ın ifade ettiği gibi, Bağdadi’nin ‘ağlayarak, çığlık atarak köpek gibi öldüğü’ iddiası hakkında ise bilgisi olmadığını kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Trump’ın bu ifadelere ilişkin kaynağının kim olduğunu bilmediğini söyledi, ancak ABD Başkanı’nın operasyonu yürütenlerle doğrudan konuşmuş olabileceğini belirtti.

Milley, operasyona dair bazı görüntülerin gerekli sürecin tamamlanmasının ardından kamuyla paylaşılacağını da söyledi. ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamalarda Bağdadi’ye yönelik operasyonun video görüntüleri üzerindeki gizlilik kararının kaldırılabileceğini ifade etmişti.

USAME BİN LADİN DE DENİZE BIRAKILMIŞTI

2011 yılında Pakistan’da düzenlenen operasyonda öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in cenazesinin de denize bırakıldığı açıklanmıştı. Bin Ladin’in cenazesi uçak gemisi USS Carl Vinson’a nakledilmiş, yıkanıp kefene sarılarak, duası da yapılarak denize bırakılmıştı.

KAHRAMAN KÖPEK

Pentagon’daki basın toplantısında ABD Genelkurmay Başkanı Mike Milley, Bağdadi operasyonunda hafif yaralanan köpeğin tedavisinin devam ettiğini söylemiş, köpeğin isminin açıklanmayacağını ya da fotoğrafının da henüz yayınlanmayacağını belirtmişti.

Başkan Donald Trump akşam saatlerinde Twitter’dan Bağdadi operasyonunda yaralanan köpeğin resmini paylaştı ancak köpeğin isminin ise hâlâ devlet sırrı olduğunu belirtti.

Trump, “IŞİD Lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin yakalanıp öldürülmesinde HARİKA İŞ çıkaran muhteşem köpeğin (ismi üzerindeki gizlilik sürüyor) resmi üzerindeki gizliliği kaldırdık” diye yazdı.

Bir anda üne kavuşan köpek ABD medyasında kahraman muamelesi görmeye başladı.

OPERASYON ABD KUVVETLERİNCE YÜRÜTÜLDÜ

ABD Genelkurmay Başkanı Milley, Bağdadi operasyonun sadece ABD güçlerince yapıldığının altını çizdi. Suriye Demokratik Güçleri’nden bir yetkili Bağdadi operasyonunun ortak bir operasyon olduğunu iddia etmişti.

Savunma Bakanı Mark Esper de operasyonun son derece başarılı bir şekilde uygulandığını ve ABD personelinde can kaybı yaşanmadığını vurguladı.

Milley, Bağdadi operasyonundan görüntü ve fotoğrafların gizlilik dereceleri değerlendirildikten sonra basın mensuplarıyla paylaşılacağını belirtti.

SDG: BAĞDADİ’Yİ 3 AY ÖNCE TESPİT ETTİK

Bu arada Bağdadi’nin kimliğinin operasyondan önce üç ay önce tespit edildiği belirtildi.

ABD’ye Bağdadi operasyonunda istihbarat desteği sağlayan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilisi Polat Can tarafından paylaşılan Twitter mesajlarında, Bağdadi’nin Suriyeli Kürt bir casus tarafından takibe alındığı belirtildi.

İÇ ÇAMAŞIRI VE KAN ÖRNEĞİ İLE DNA TESPİTİ

İstihbarat çalışmalarının Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile irtibat halinde yürütüldüğünü aktaran Can, SDG casusunun Bağdadi’ye ait bir iç çamaşırı ele geçirmeyi başardığını ve bu iç çamaşır üzerinde yapılan DNA testlerinin takibe alınan kişinin Bağdadi olduğunu kanıtladığını söyledi.

ABD’de yayın yapan NBC televizyonuna bir mülakat veren SDG komutanı Mazlum Kobani de Polat Can’ın Twitter mesajlarını teyit eden açıklamalarda bulundu.

Mazlum Kobani röportajda, SDG istihbarat birimlerinin Bağdadi’nin en yakın çevresine sızmayı başarmış olan bir casusunun bulunduğunu anlattı ve Bağdadi’nin saklandığı yerleşkenin planını oda oda anlattığını söyledi.

Mazlum Kobani, güvenlik danışmanı olarak Bağdadi’nin yanında tuttuğu SDG casusunun, yaz aylarında IŞİD liderine ait bir kullanılmış iç çamaşırını yetkililere ulaştırdığını, daha sonra ise Bağdadi’nin kan örneğini almayı başardığını belirtti.

Kobani, ABD’li istihbarat birimlerine verilen iç çamaşırı ve kan örneği üzerinde yapılan DNA testlerinin olumlu sonuç vermesiyle birlikte operasyon hazırlıklarının da hızlandığını aktardı.

Washington Post’a yazan Brett McGurk: Türkiye’nin açıklaması gereken bazı şeyler var

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder