6 Kasım 2019 Çarşamba

64 yıl önce ölen James Dean beyaz perdeye geri dönüyor

30 Eylül 1955’te henüz 24 yaşındayken bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden efsane aktör James Den CGI teknolojisi ile beyaz perdede yeniden boy gösterecek.

BOLD– James Dean’in mirasçılarından gerekli izinleri alan Imagine Engine ve MOI Worldwide, “Finding Jack” isimli projede son teknolojiyi kullanarak ünlü aktörü en azından sinema perdesinde yaşama geri döndürecek.

CGI TEKNOLOJİSİ SİNEMAYI NEREYE GÖTÜRÜYOR?

Son yıllarda büyük gelişme gösteren CGI teknolojisinin (Computer-generated Imagery/ bilgisayar üretimli imgeleme) hiç var olmamış ya da artık filmlerde rol alması mümkün olmayan oyuncuları perdeye taşıyıp taşıyamayacağı epeydir tartışılıyordu. Imagine Engine isimli şirket bu soruya bir yanıt bulmaya oldukça yakın.

Gareth Crocker’ın 2008 yılında yayınlanan aynı adlı kitabından uyarlanan “Finding Jack”te başrolü 64 yıl önce aramızdan ayrılan James Dean üstlenecek. Filmin yönetmenliğini üstlenen Anton Ernst ve Tati Golykh böyle bir yöntemi tercih etme nedenlerini “Oyuncu seçim süreci çok ilginç oldu. Karışık duygulara sahip bir karakteri iyi yansıtacak bir oyuncu arıyorduk. Bu konuda sinema tarihinin en iyilerinden birini seçme şansını yakaladık.” sözleriyle ifade ettiler.

James Dean’in eldeki fotoğraf ve video kayıtları kullanılarak oluşturulacak sanal James Dean, tamamen CGI ile oluşturulmuş filmlerin önünü açar mı bilinmez. Ama Marvel filmlerinin sinema sayılıp sayılmayacağının bile tartışıldığı şu günlerde bazı ünlü oyuncular bu fikre büyük tepki gösterdi.

Chris Evans ve Elijah Wood CGI James Dean fikrine büyük tepki gösterdi.

KORKUNÇ VE UTANÇ VERİCİ

Konuyla ilgili en sert tepki Marvel filmlerinin Captan America’sı Chris Evans’tan geldi. Evans, ” “Belki bize yeni bir Picasso çizecek bir bilgisayar bulabiliriz. Veya birkaç yeni John Lennon ezgisi yazabiliriz. Buradaki anlayışın eksikliği utanç verici.” sözleriyle teknolojinin gerçek sanat sayılamayacağını ifade etti.

Elijah Wood da konuyla ilgili tepki gösteren isimlerden biri. İlk tepkisini Twitter’dan “Asla! Böyle bir şey kesinlikle olmamalı.” şeklinde ifade eden aktöre göre de teknolojinin bu derece kullanılması sinemanın ruhuna aykırı.

Sadece beş yıl sürebilen sinema kariyerinde üç filme imza atan ve bunların ikisiyle Oscar adaylığı elde eden “Asi Gençlik”in unutulmazı James Dean’i beyaz perdede görmek için 11 Kasım 2020’yi beklememiz gerecek.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder