5 Kasım 2019 Salı

Irak’ta göstericiler başbakanlığa yürüdü: 4 kişi hayatını kaybetti

Irak’taki hükumet karşıtı protestocular, pazartesi günü başkent Bağdat’taki Başbakanlık ofisine ve devlet televizyonuna yürümek istedi. Güvenlik güçlerinin protestoculara gerçek mermi kullanarak ateş açması sonucu olaylarda en az 4 kişi hayatını kaybetti.

BOLD – Irak’ta hükumet karşıtı gösteriler devam ediyor. Güvenlik güçleri, başkent Bağdat’ta barikatları aşarak Ahrar köprüsü üzerinden hükumet binalarının olduğu bölgeye ilerlemek isteyen göstericilere müdahale etti.

Güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucunda, en az 4 kişinin öldüğü, 20’den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

POLİS, YENİDEN GERÇEK MERMİ KULLANDI

Sokaklarda lastik yakan ve barikat kuran Iraklı protestocular, biber gazı kullanan güvenlik güçlerine taş atarak karşılık verdi.

Göstericilere karşı aşırı güç kullanmakla eleştirilen polisin Bağdat’ta protestoların yeniden başladığı 24 Ekim’den beri göstericilere ilk kez gerçek mermi kullandığı belirtildi.

Binlerce Iraklı başkent Bağdat ve ülkenin güneyindeki Şii ağırlıklı bölgelerde 1 Ekim’den beri hükumet ve siyasi elitin görevden çekilmesi talebiyle protesto gösterileri düzenliyor.Gösterilerde şu ana kadar ölenlerin sayısının 250’yi geçtiği belirtiliyor.

TEPKİLER İRAN’A YÖNELMEYE BAŞLADI

Pazar gecesi Irak güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu Şiilerin kutsal kenti Kerbela’daki İran Konsolosluğu önündeki şiddetli protestolarda 3 kişi hayatını kaybetmişti. Protestocular binaya havai fişek atmış, İran bayrağını da ele geçirmeye çalışmıştı.

Iraklı protestocular, tepkilerini artan bir biçimde Irak hükumeti, Şii siyasi grupları ve milis güçleri ile yakın ilişki içerisinde olan İran’a yöneltiyor.

Bunun nedeni olarak da Tahran’ın Irak’taki hükumet, Şii politik fraksiyonlar ve paramiliter gruplarla yakın ilişki içerisinde olması gösteriliyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Irak ve Lübnan’daki protestoları sert bir biçimde eleştirmiş, olayları ABD ve diğer ülkelerin komplosu olarak nitelendirmişti.

Halkbank, ABD’de görülecek davada redd-i hakim talebinde bulunacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder