9 Kasım 2019 Cumartesi

Toplu intiharlar sonrası gözler siyanüre çevrildi

Türkiye’de bir hafta içerisinde yaşanan iki toplu intiharda kullanılan siyanürün nasıl elde edildiği merak konusu oldu. Satışı yasak olan siyanürün nasıl alındığı ise bilinmiyor.

BOLD – Türkiye’de yaşanan toplu ölümlerde siyanür kullanımının ortaya çıkması vatandaşın bu maddeye nasıl ulaştığı konusunda soru işaretleri oluşturdu. Toplu ölümlerden sonra ortaya çıkan siyanür şüphesi gözleri yeniden bu zehre çevirdi.

3 AY ÖNCESİNE KADAR İNTERNETTEN SATILABİLİYORDU

Sözcü’den Habip Atam’a konuşan Türkiye Kimya Mühendisleri Odası üyesi Prof. Dr. Neşet Kadırgan siyanürün bireysel satışının yasak olduğunu fakat üç ay öncesine kadar internetten sipariş verilebildiğini söyledi. Kadırgan, internette her sosyal medya paylaşımı her sanal ödeme takip edilirken nasıl siyanür satılabildiği merak konusu olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLMİYOR, BİREYSEL SATIŞI YASAK

Siyanürün Türkiye’de imal edilmediğini ve bireysel satışının yasak olduğunu belirten internetten satış için uyarılarda bulundu. Siyanürün ‘güçlü zehirler’ grubunda değerlendirildiğini aktaran Kadırgan, “Karbondioksit zehirlenmesine benzeyen bir özelliği var. Yönetmeliğe göre, siyanürün, laboratuvarlara ve firmalara satılması gerekir. Bireysel olarak satışı yasak” dedi.

FİRMALAR ÜZERİNDEN İZ SÜRÜLEBİLİR

İthal ürün olduğu için Türkiye’ye girişinin ithalatçı firmalar üzerinden belirlenebileceği bilgisini veren Kadırgan, “Siyanür satan firmalardan iz sürerek, bireylere bu ürünü satanları tespit etmek mümkündür. Nasıl ki ‘saf etil alkolü’ herkes alamıyor. Bunun denetimi yapılıyorsa, siyanür için de ilgili bakanlıkların denetim yapması gerekiyor” dedi.

Eşi ve çocuklarını siyanürle öldürüp kendi canına kıydı, geride bir de mektup bıraktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder