8 Kasım 2019 Cuma

Şampiyonlar Ligi’ne direk gidiş kontenjana kalacak

Avrupa kupalarında tel tel dökülen takımlarımız Ülke puanında da gerilemeye başladı. Şampiyon takımını direk gönderen Türkiye şimdi ‘kontenjan’dan medet umuyor. Bir basamak daha düşersek şampiyon takım eleme oynayacak.

BOLD – Futbolda ülkelerin Avrupa kupalarına göndereceği takım sayısını ve bu takımların hangi turdan organizasyonlara başlayacağını belirleyen ülke puanı klasmanında Türkiye adına kritik bir sezon yaşanıyor. Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray’ın Real Madrid’e 6-0 yenilmesi, Beşiktaş’ın Braga’ya ve Trabzon’un Krasnodar’a 3-1 mağlup olması ülke puanı açısından kara kara düşünmemize neden oluyor. Başakşehir’in Wolfsberger’i 3-0’la geçmesi en azından bu hafta için moral oldu.

TÜRKİYE 11. SIRADA KONTENJAN BEKLİYOR

Türkiye uzunca bir süredir 10. sırada yer alıyordu. Şampiyon takımını direk Devler Ligi’ne gönderiyordu. Ancak bu sezon takımlarımız Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi ilk hafta maçlarının ardından 11. sıraya geriledi. üçüncü hafta mücadelelerinin ardından da 11. sırada kaldı. Geçen sezon değişen kurala göre klasmanda ilk dört ülke, UEFA Şampiyonlar Ligi’ne dörder takım gönderiyor. Sıralamada 5 ve 6. basamakta yer alan ülkeler Devler Ligi’ne 2 takımını direkt gönderirken, 7 ile 10. sıradaki ülkeler, sadece şampiyonları bu arenaya eleme oynamadan sokabiliyor.

11. SIRA TÜRKİYE İÇİN BIÇAK SIRTI

Normalde ilk 10 dışında kalan ülkeler, Devler Ligi’ne direkt takım gönderemiyor ancak statü gereği Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan ekip, kendi liginde de Şampiyonlar Ligi bileti alırsa ekstra bir kontenjan açılıyor. bu kontenjan da 11. ülkenin şampiyonuyla dolduruluyor. Türkiye bu sezonu 11. sırada tamamlarsa Şampiyonlar Ligi’nde mutlu sona ulaşacak takımın, kendi liginde de Şampiyonlar Ligi vizesini alması gerekiyor. Geçen son 20 yıla bakıldığında, Şampiyonlar Ligi’nde kupayı alan 17 takımın kendi liginde de Devler Ligi vizesini aldığı görülüyor. Bu da Türkiye için bir umut. Klasmanda 11. sırada yer alan ülke de büyük bir şansa sahip. Klasmanda 12’nciliğe veya daha alta düşülmesi halinde ise Süper Lig şampiyonu, Kupa 1’e katılmak için ön eleme oynamak zorunda kalacak.

EN ÇOK PUANI BAŞAKŞEHİR VE GALATASARAY TOPLADI

Bu sezon temsilcilerimizden en çok puanı Galatasaray ve Başakşehir topladı. Şampiyonlar Ligi’nde grup aşamasında mücadele ettiği için 4 puan getiren sarı-kırmızılılar, Club Brugge ile berabere kaldığı için de 1 puan daha aldı ve toplamda 5 puan getirdi. UFEA Avrupa Ligi’ne grup aşamasına doğrudan katılan Başakşehir, Mönchengladbach beraberliğiyle 1, Wolfsberger galibiyetiyle de 4 puan alarak ülkeye 5 puan kazandırdı.

Trabzonspor 3,5 puan ile katkı sağladı. Slavia Prag karşısında 1,5; play-off’ta ise AEK Atina karşısında elde ettiği galibiyetle 1 puan kazandırdı. Trabzonspor, grup aşamasındaki Basel beraberliğiyle de 1 puan daha kazandırdı ve toplamda 3,5 puana ulaştı.

ELENEN MALATYA’NIN PUANLARI BEŞİKTAŞ’I GEÇTİ

UEFA Avrupa Ligi’ne 3. ön eleme turunda veda eden Yeni Malatyaspor ise Beşiktaş’tan daha fazla puan kazandırdı. 2. ön eleme turunda Olimpija’yı bir maçta yenen, bir karşılaşmada ise berabere kalan sarı-siyahlılar, bu turda 1,5 puan kazandırdı. 3. ön eleme turunda Partizan’ı içerde 1-0 yenen Yeni Malatyaspor aldığı bu galibiyetle 2,5 ülke puanı getirdi. UEFA Avrupa Ligi’ne yine doğrudan katılan Beşiktaş ise 4 hafta itibariyle puanla tanışamadı.

ŞAMPİYONLAR LİGİ´NE DİREKT GİDİŞ RİSKE GİRİYOR

UEFA´nın ülke puanı sıralamasında Belçika, Hollanda, Ukrayna ve Avusturya ile kıyasıya yarışan Türkiye, bu sezonki Avrupa sonuçlarının ardından büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. Avusturya ile şimdi 11. basamak için yarışmak zorunda kaldı. Bu sezon Avusturya 3.600
toplarken Türkiye 3.200 puanda kaldı. Genel sıralamada Türkiye 31.800 puan ile 11. basamakta. Avusturya ise 30.725 puanla 12. sırada yer alıyor.

Beşiktaş, ve Trabzon’un Avrupa’da devam etme şansı kalmadı. Kalan iki maçta alacakları puanlar gelecek yıla yatırım olacak. Başakşehir ve Galatasaray’ın ise Avrupa defteri henüz kapanmadı. Sarı-Kırmızılı takımın Devler Ligi’nde şansı kalmasada Avrupa Ligi’ne devam edebilme ihtimali bulunuyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder