5 Kasım 2019 Salı

ABD Başkanı Trump’a azil soruşturması dışında Ukrayna ve mahkemeden darbe

Trump’a azil soruşturmasını yürüten komisyonlar, soruşturma kapsamında ifade veren bazı ABD’li yetkililerle kapalı kapılar ardında yaptıkları mülakatların dökümünü yayınladı.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesi için başlatılan yasal süreçte ifade veren ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanovitch, ABD Başkanı tarafından üstü kapalı bir şekilde tehdit edildiğini hissettiğini söyledi.

Trump, Ukraynalı meslektaşı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesinde, “(Yovanovitch’in) başına bir şeyler gelecek” ifadelerini kullanmıştı.

Marie Yovanovitch 11 Ekim’de ABD Kongresi’ne verdiği ifadede,  Başkan Trump’ın sözleri nedeniyle “şoke olduğu” belirtiyor. “Çok endişelendim. Hâlâ da öyleyim.” diyor.

“GIULIANI, İTİBARIMI ZEDELEMEYE ÇALIŞTI”

Amerikalı büyükelçi, Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin Ukrayna meselesine dahil olduğunu 2018 yılının sonlarında ilk olarak öğrendiğini anlattı.

Yovanovitch, Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin 2018’in sonlarından beri kendisinin itibarını zedelemeye çalıştığını da savundu.

Yovanovitch, Ukraynalı yetkililer tarafından, Rudy Giuliani ve Trump’a yakın diğer bazı isimlerce hedef alındığı ve bu çevrelerin kendisi dahil bazı kişilere zarar verecek eylemler planladığı yönünde uyarıldığını belirtti.

GIULIANI’NİN UKRAYNA BAĞLANTILARI

Giuliani’nin Ukrayna’yla bağlantıları, azil soruşturması kapsamındaki ifadelerin ana temalarından biri konumunda.

Yovanovitch, kendisi hakkında Giuliani’nin de dahil olduğu ve Başkan Trump’a bağlılığının sorgulandığı bir kampanyanın ardından normal görev süresi dolmadan aylar önce, Mayıs 2019’da, Washington’a geri çekilmişti.

“İÇ SİYASİ AMAÇLAR UĞRUNA…”

Temsilciler Meclisi komisyonlarınca ifade dökümü yayımlanan kişilerden bir diğeri, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun eski kıdemli danışmanı Michael McKinley oldu.

Döküme göre, McKinley ifadesinde, Amerikan büyükelçiliklerinin iç siyasi amaçlar uğruna “kirli çamaşırları ortaya çıkarmak” için kullanılmasından duyduğu kaygılar gerekçesiyle istifa ettiğini söyledi.

TRUMP’A YÖNELİK AZİL SORUŞTURMASI

25 Temmuz’da Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ile Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesi, ABD Başkanı’nın görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle azil soruşturmasını tetiklemişti.

Cumhuriyetçi Trump, 2020’de gerçekleşecek başkanlık seçiminde karşısına çıkma ihtimali bulunan Demokrat ve Eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Ukrayna merkezli bir gaz şirketinin yönetim kurulunda yer alan oğluna yönelik yolsuzluk iddialarının araştırılması için, Ukrayna’ya baskı yapmakla suçlanıyor.

Trump’ın o dönemde Ukrayna’ya ayrılan ve Kongre’nin de onayını alan 391 milyon dolarlık yardımı Joe Biden’e yönelik soruşturmanın açılması için Kiev yönetimine karşı bir silah olarak kullanmakla suçlanıyor.

UKRAYNA’DAN KRİTİK HAMLE

Bu arada Ukrayna, Trump’ın avukatı Rudy Giuliani ile Joe Biden’ın oğluna ilişkin soruşturmayı görüşen savcıyı görevden uzaklaştırmaya hazırlanıyor.

Giuliani söz konusu savcı Kostantin Kulyk ile bir araya geldiğini itiraf etmiş ve bu görüşmede Biden’ın oğlu ve babasına yönelik olası suçlamaların tartışıldığını açıklamıştı.

Ukraynalı bir yetkili, Savcı Kulyk için gerekli kararın alındığını ve Kulyk’un bu nedenle olmasa da farklı bir neden gösterilerek meslekten ihaç edileceğini aktardı.

Böylece Ukrayna ilk kez konuya ilişkin somut bir adım atmış ve bir anlamda tarafını seçmiş olacak.

TRUMP’A BİR DARBE DE MAHKEMEDEN

Öte yandan New York’ta bir mahkeme, savcıların Başkan Donald Trump’ın mali işleriyle yıllardır ilgilenen muhasebe şirketinden Başkan’ın sekiz yıllık vergi beyanını paylaşmasını isteyebileceğine hükmetti.

Ancak bölge savcılığı Başkan Trump’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını beklemeyi ve henüz vergi beyanına ulaşmak için celp yollamamayı kabul etti. Trump’ın mahkemeye başvurmak için 10 gün süresi var.

Bu konuda uzun süredir hukuki davalar devam ediyordu.

Trump onlarca yıldır ABD Başkanları arasında süregelen bir geleneği bozmuş ve vergi beyanını açıklamayı reddetmişti.

Halkbank, ABD’de görülecek davada redd-i hakim talebinde bulunacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder