6 Kasım 2019 Çarşamba

Savcılık tebligatını kabul etmeyen Halkbank, redd-i hakim ve davanın düşmesini istedi

Halkbank aleyhine ABD’de açılan davanın duruşmasına devam edildi. Savcılığın posta yoluyla gönderdiği iddianame ve tebligatı kabul etmeyen Halkbank’ın avukatları, iddianamenin geri çekilmesi ve reddi hakim talebinde bulundu.

BOLD – New York’ta 22 Ekim’de yapılan duruşmaya hiçbir temsilci göndermeyen Halkbank, Salı günü yapılan mahkemeye 4 avukat gönderdi.

REDD-İ HAKİM VE DAVANIN DÜŞMESİ TALEBİ

Halkbank avukatı Andrew Hruska, ABD’nin Halkbank’ı yargılama yetkisi olmadığını ve reddi hakim talebini iletmek amacıyla duruşmaya katılmak istediğini ifade etti. Savcı Yardımcısı Michael Lockard, böylesi bir katılıma itiraz ederek bunun yasal olarak mümkün olmadığını dile getirdi.

Halkbank avukatı Hruska, reddi hakim talebinin gerekçesi olarak, Yargıç Berman’ın, Reza Zarrab ve Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davalara bakması ve 2014’te İstanbul’da katıldığı bir sempozyumda “Türk hükümetini eleştiren açıklamalar yapmasını” göstermişti. “ABD’nin Halkbank’ı yargılama yetkisi olmaması” gerekçesi ise bankanın ABD’de herhangi bir varlığı veya faaliyeti olmaması üzerine temellendiriliyor.

GÖZLEMCİ OLARAK KATIMA TALEBİNE TEPKİ

Halkbank’a ABD’de danışmanlık ve hukuk temsilciliği yapan King & Spalding hukuk firmasına bağlı avukatlar duruşmalara da “gözlemci” olarak katılma talebinde bulundu. Hakim Berman ise avukatların bu talebine tepki gösterdi. Hakim Berman, hukuk firması avukatlarının mahkemede gözlemci olarak bulunma talebinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Burada hem varsınız hem de yoksunuz” yorumunu yaptı. Halkbank’ın bir kurum olduğunu hatırlatan Hakim Berman, davayla ilgili herhangi bir tutuklanma olmayacağı için King&Spalding’in tebligatı reddedip duruşmaya neden katılmadıklarını anlayamadığını ifade etti.

SAVCILIK VE AVUKATLARDAN YAZILI AÇIKLAMA İSTEDİ

Avukatlar, mahkeme hakimine önceki gün yaptıkları davaya sınırlı ve özel katılım, redd-i hakim ve iddianamenin geri çekilmesi yönündeki yazılı başvuruyla ilgili taleplerini sözlü olarak aktardı. Hakim Berman, Halkbank’ın yapılacak yeni bir duruşmada sınırlı ve özel katılım şartıyla katılabileceğiyle talebiyle ilgili King & Spalding hukuk firmasından ayrıntılı yeni bir başvuru dilekçesi istedi. Berman, Halkbank’ın bir dönem temsilciliğini yürüten ancak yetkileri olmadığı için tebligatı almayan avukatlara, argümanlarını sunmaları için 19 Kasım’a kadar süre verdi. Halkbank’ın avukatlardan ayrıca iddianamenin geri çekilmesi ve reddi hakim taleplerini gerekçelerini de detaylarıyla sunmalarını istedi.

Hakim Berman, savcılığa da avukatların iddiaları ve savunmaları yanıtlamaları için 26 Kasım’a kadar süre verdi.

Savcılığın yazılı başvurusundan sonra King & Spalding hukuk firmasına da 2 Aralık’a kadar savcılık tarafından sunulan dilekçeye cevap vermesi için süre tanıdı.

HALKBANK, TEBLİGATI KABUL ETMEMİŞ

ABD’de davayı takip eden gazetecilerden Adam Klasfeld, duruşma öncesi savcılığın mahkemeye sunduğu yeni bir belgeyi paylaştı. Belgede savcılık mahkemeye, kargo şirketi FedEx aracılığıyla Halkbank’a mahkeme celbi gönderdiklerini fakat şirketin bu belgeyi almayı reddettiğini bildirdi.Savcılık 25 Ekim’de Halkbank’a ulaşan belgenin kabul edilmeme gerekçesi olarak el yazısıyla düşülen notu da paylaştı:

“FedEx aracılığıyla gönderilen belgeler, ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan sözleşmelerdeki hukuki tebligat şartlarına uygun olmayan şekilde gönderildiği için Bankamız tarafından kabul edilmeden iade edilmiştir.”

Belgede bir kişinin imzası bulunsa da adı yer almıyor ve Halk Bankası Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ifadeleri yer alıyor. Savcılık, bu nedenle Halkbank’ın kendisine yöneltilen suçlamalardan haberdar olduğunu ve belgeyi kabul etmeyerek davadan kaçmaya çalıştığını savundu.

Erdoğan’ın ABD ziyareti: “Trump’la yapacağım telefon görüşmesine göre kararımı vereceğim”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder