8 Kasım 2019 Cuma

BM, Türkiye, Ürdün ve BAE’ni Libya’ya uygulanan silah ambargosunu delmekle suçladı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) 2011 yılından beri Libya’ya uygulanan silah ambargosunu delmekle suçladı.

BOLD – BM uzmanlarının hazırladığı rapora göre, üç ülke düzenli şekilde, bazen açıktan bazen gizli şekilde Birleşmiş Milletler tarafından getirilen silah ambargosunu deldi ve ülkedeki savaşan gruplara silah tedarik etti.

BM raporu, başkent Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne hükümetine destek veren Türkiye’nin, zırhlı araçlardan drone’lara kadar çeşitli askeri teçhizat sağladığını iddia etti.

Ürdün ise geçtiğimiz nisan ayında Libya’nın başkenti Trablus’a saldırı emri veren Libya Ulusal Ordusu lideri General Halife Hafter’e bağlı birlikleri eğitmekle suçlandı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ ÜYELERİNE SUNULDU

Hafter’e desstek veren BAE’nin ise Libya Ulusal Ordusu adına saldırı uçağı kullandığı öne sürülüyor. BAE’nin ayrıca, temmuz ayında Trablus’ta yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya dahlinden şüpheleniliyor.

29 Ekim’de BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan uzman raporunda, “Savaşan her iki tarafın da silah, askeri teçhizat ve teknik destek aldığı” ifadelerine yer verildi.

Raporun ay sonunda Güvenlik Konseyi’nin Libya’dan sorumlu yaptırımlar komitesinde 15 üye tarafından tartışılması ve aralık ayında yayımlanması bekleniyor.

Erdoğan’ın Washington’a akıttığı milyon dolarların haritası

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder