7 Kasım 2019 Perşembe

Çavuşoğlu, hakkındaki Ukrayna için para karşılığı lobi yaptığı suçlamaları reddetti

Çavuşoğlu, “Hamdolsun siyasi hayatım boyunca etik olmayan, hesabını veremeyeceğim hiçbir davranışta bulunmadım” diye konuştu.

BOLD – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna devleti için para karşılığı lobi yaptığı haberlerine tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “George Soros adlı şahsın sponsoru olduğu bir kuruluşun yayımladığı rapordaki iddiaların gerçekle uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.

Paul Manafort adını ilk kez ABD’de ceza aldığında duyduğunu belirten Çavuştoğlu, “Her ikisi de milletvekili olan (Serhiy) Lovoçkin ve kardeşi ile ise geçmişe dayanan dostluğumuz var. Adı geçen eski Ukrayna Devlet Başkanı (Viktor) Yanukoviç döneminde Başkanlık İdaresi Başkanıydı. AKPM üyesi olduğum dönemde şimdiki AKPM üyesi Türk milletvekilleri gibi birçok üye ülkede çok sayıda seçim gözlemciliği (30 civarı) yaptım. Seçim değerlendirmeleri ise ortak raporda yer alır” diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU HAKKINDAKİ İDDİALAR

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski seçim kampanyası yöneticisi Paul Manafort’un sızdırılan e-mail yazışmalarına göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) Başkan olarak görev yaptığı dönemde Ukrayna hükümeti adına para karşılığında lobi faaliyetinde bulunduğu öne sürüldü.

İddiayı, dünya çapında araştırmacı gazetecilerden oluşan Organize Suç ve Yolsuzlukların Haberleştirilmesi Projesi (OCCRP) adlı uluslararası girişim haberleştirdi.

Manafort’a ait sızdırılan e-mail yazışmalarına göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AKPM Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Ukrayna hükumeti adına para karşılığında lobi faaliyetinde bulundu.

4 AVRUPALI İSİM LOBİ YAPTI

Habere göre, bu lobiciler arasında şu anda Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olan ve o dönem Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) başkanı olan Mevlüt Çavuşoğlu da vardı.

Manafort ile çalışan Hapsburg Grubu’nun diğer üyeleri ise Polonya eski Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, Avusturya eski Başbakanı Alfred Gusenbauer ve İtalya eski Başbakanı Romano Prodi’ydi.

“ÇAVUŞOĞLU’NA 230 BİN EUROLUK ÖDEME”

e-mail yazışmalarına göre, Hapsburg Grubu’nun üç üyesi ve Mevlüt Çavuşoğlu Lovoçkin’inden para alıyordu. 2013 ortalarına gelindiğinde ödemelerde gecikmeler yaşanmaya başladı.

Hapsburg Grubu’na 2013 yılının ikinci yarısı için 700 bin Euro borçlanılmıştı. Lovoçkin’e gönderilen bir e-mailde de Çavuşoğlu’na 230 bin Euro’luk bir ödemenin yapılması gerektiği belirtiliyordu.

 

“Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna hükumeti adına para karşılığında lobicilik yaptı”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder