8 Kasım 2019 Cuma

Macron ile Merkel arasında NATO gerilimi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti. AB uçurumun kenarında” dedi. NATO ve Almanya’dan Macron’un sözlerine sert tepki geldi.

BOLD – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Londra’da Aralık ayında yapılacak NATO zirvesi öncesinde ABD ve NATO’yu eleştiren sert açıklamalarda bulundu.

İngiltere merkezli Economist dergisine verdiği röportajda Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) “beyin ölümünün” gerçekleştiğini söyledi. Macron, “Şu anda yaşadığımız NATO’nun beyin ölümüdür” dedi.

“NATO İÇERİSİNDE KOORDİNASYON YOK”

ABD’nin NATO’ya danışmadan Suriye’den askerlerini çekmesini eleştiren Macron, “ABD ile NATO müttefikleri arasında stratejik karar alma süreçlerinde hiçbir şekilde koordinasyon yok. Hiç. Aynı zamanda bir diğer NATO üyesi Türkiye’nin, çıkarlarımızın söz konusu olduğu bir bölgede, koordinasyonsuz saldırgan eylemleri var” dedi.

NATO’NUN 5. MADDESİ HALA GEÇERLİ Mİ?

Macron, NATO Antlaşması’nın bir üyeye yapılan saldırıyı tüm üyelere yapılmış sayan ve kolektif savunma öngören 5’inci maddesine inancının sürüp sürmediği sorusuna ise, “Bilmiyorum” yanıtını verdi.

Macron sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama 5’inci madde yarın ne ifade edecek? Eğer Beşar Esad rejimi Türkiye’ye misilleme yapmaya kalkarsa buna dahil olacak mıyız? Bu kritik bir soru.”

“NATO’YU YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”

ABD’nin Orta Doğu’ya olan ilgisini kaybederek Asya’ya yöneldiğini söyleyen Macron, “Trump’ın ABD’nin Suriye’deki Kürt müttefiklerini terk etmesi bunu güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda NATO’yu zayıflattı” dedi.
“Türkiye uzun vadede NATO’da olmayacak mı?” sorusunu da yanıtlayan Macron, “Bunu söyleyemem. Türkiye’yi NATO’dan dışlamak çıkarımıza değil ama belki de NATO’yu yeniden gözden geçirmeliyiz” dedi.

AVRUPA, ASKERİ ÖZERKLİĞİNİ KAZANMALI

Macron sözlerini, “Stratejik ve siyasi olarak bir sorunumuz olduğunu kabullenmemiz lazım” diye sürdürdü.
Macron, Avrupa ülkelerinin NATO’yu savunmak için artık ABD’ye güvenemeyeceğini belirterek, “askeri özerkliğini” kazanması gerektiğini savundu.

SDG FEDA EDİLİYOR

Fransa ve ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı savaşmak için bulunduğunu belirten Macron, “Buradaki büyük çelişki, Amerika’nın kararı ve Türkiye’nin saldırısının sonucu aynı. Bizim bölgedeki ortaklarımız Suriye Demokratik Güçleri feda ediliyor. NATO’nun ABD’nin etkisi altında olduğu gerçeğini yeniden değerlendirmemiz gerektiğini söyleyebilirim. Amerika, geçtiğimiz ay Kürt müttefiklerini terk edip Suriye’nin kuzeyinden beklenmedik bir şekilde çekilerek, bize sırtını döndüğünü gösterdi. Avrupa’nın kendi askeri gücünü ve savunmasını kurması gerekir” dedi.

AB UÇURUMUN KENARINDA

Macron, AB’nin de “uçurumun kenarında” olduğunu ve bir an önce uyanmazsa yok olacağını söyledi.

Brexit ve iç siyasal istikrarsızlıkların “Avrupa’yı içeriden baltaladığını” ve “Avrupa’nın olağanüstü bir kırılganlık” yaşadığını da belirten Macron, böyle devam ederse AB’nin jeopolitik etkinliğini kaybedeceğini söyledi.

Macron, “AB 70 yıldır bir mucizeyi başardı ve barış içinde yaşanmasını sağladı. Ama bugün birbiri ardına yaşanan olaylar, bizi uçurumun kenarına getirdi. Uyanmazsak, uzun vadede jeopolitik olarak ortadan kalkmamız veya en azından artık kaderimizi kontrol edemememiz konusunda ciddi bir risk var” diye konuştu.

MERKEL: NATO ORTAKLIĞI BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Berlin’de Perşembe günü düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Macron’un sözleri için, “Bu bakış açısı kesinlikle benimkini yansıtmıyor” ifadelerini kullandı.

NATO’da sorunlar olduğunu kabul eden Merkel, Macron’un açıklamasını ”gereksiz ve aşırı şiddetli” olarak tanımladı ve bu tür sert yargıların gerekli olmadığını söyledi. Merkel, “Transatlantik ortaklık bizim izin vazgeçilmez” dedi.

STOLTENBERG: NATO HALA GÜÇLÜ

Stoltenberg de NATO’nun hala güçlü olmaya devam ettiğini belirterek, “ABD Avrupa’daki yatırımlarını daha fazla asker ve tatbikatla artırıyor. Gerçek şu ki birlikte çalışıyoruz. Ortak savunmamızı güçlendirdik. Bizi Kuzey Amerika’dan uzaklaştıracak her teşebbüs, İttifak’ı, transatlantik bağı, zayıflatma riskini taşımakla kalmıyor, Avrupa’yı bölme riskini de taşıyor.”

RUSYA: MEVCUT  DURUMUN DOĞRU TANIMLAMASI

Rusya’dan Macron’un sözlerine yanıt ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’dan geldi. Zakharova Macron’un sözleri için “NATO’nun mevcut durumunun doğru tanımlaması” ifadelerini kullandı.

Zaharova, sosyal medya platform Facebook’tan yaptığı açıklamada, “İyi ifade edilmiş. Gerçekliğe uygun ve meselenin özüne inen sözler” dedi.

Erdoğan’ın Washington’a akıttığı milyon dolarların haritası

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder