28 Ağustos 2020 Cuma

38 kişi öldü ama AYM’ye göre failler bulunamaz

Şırnak’ta iki köyün bombalanarak 38 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili AYM’nin 26 yıl sonra verdiği tazminat kararında, faillerin korunması dikkat çekti.

BOLD – Anayasa Mahkemesi (AYM), 1994’te Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerinde 38 kişinin uçaklarla bombalanarak öldürülmesine ilişkin “tazminat” kararı verdi. 26 yıl sonra gelen karar sevinçle karşılansa da kararda faillerin koruntuğu ortaya çıktı. AYM kararında failllerinin “tespit edilemeyeceğini” iddia etti.

26 Mart 1994’te savaş uçakları tarafından bombalanması ve 38 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili AYM’nin verdiği “failler tespit edilemez” kararıyla birlikte dosya kapandı. Yıllarca davanın avukatlığını yapan Tahir Elçi, “38 kişi öldü ama ortada fail yok” diyerek faillerin bulunması için uzun yıllar mücadele etmişti.

AYM kararında, “bu aşamadan sonra olayda sorumluluğu olabilecek kişilerin tespiti mümkün olmamıştır” dedi. Failler hakkında yargı yolunu kapatan AYM başvuruculara 40 bin ile 130 bin TL arasında değişen oranlarda tazminat ödenmesine hükmetti.

TAHİR ELÇİ FAİLLERİ İŞARET ETMİŞTİ

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Halis Burhan ile çok sayıda askeri yetkili hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ancak hiçbirinin ifadesine başvurulmamıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2014 yılında sorumluların cezalandırılmasını istemişti. Köylüleri uçakların bombaladığını kanıtların doğruladığını bildirmişti. Ancak Genelkurmay ısrarla bölgede o gün uçuş olmadığını iddia etmişti.

Davanın avukatlığını yapan ve 2015’te öldürülen Avukat Tahir Elçi, büyük uğraşlar sonucu o gün o saatte iki savaş uçağının köyün üzerinde olduğunu ispatlamıştı.

Genelkurmay’ın reddetmesine karşın, Elçi’nin Sivil Havacılık Kurumu’ndan elde ettiği veriler ve verilen yazılı cevapta, Hava Kuvvetleri’nin olay günü bölgede iki ayrı uçuş yaptığını ortaya koydu.

Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Halis Burhan hala sağ. Olayın yaşandığı 1994 yılında, dönemin medyası, savcılık ve Genelkurmay, PKK’yı sorumlu tutmuştu.

İki köyün bombalanması olayı yıllar sonra AYM tarafından da kabul edildi

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder