26 Ağustos 2020 Çarşamba

‘Bosna Kasabı Ratko Mladiç’in soykırım suçuna itiraz davası Lahey’de başladı

‘Bosna Kasabı’ lakaplı Sırp komutan Ratko Mladiç’in soykırım suçuna itiraz davası Hollanda’nın Lahey kentindeki Birleşmiş Milletler Uluslararası Ceza Mahkemesinde başladı.

BOLD – Bosna Savaşı’nda Sırp askerlerin komutanlığını yapan ve sivilleri öldürdüğü için soykırım suçundan ceza alan Ratko Mladiç, 2017’de ömür boyu hapis cezası almıştı. Mladiç’in temyiz duruşması dün Lahey’de başladı.

Mladiç, 1992 yılında başlayan Bosna savaşı sırasında binlerce Müslümanın öldürülmesinin en önemli sorumlularından biri olarak biliniyor.

MLADİÇ SAVUNMA YAPACAK

Bosnalı Sırp güçlerinin komutanlarından Ratko Mladiç’in soykırım ve insanlığa karşı işlediği suçlardan mahkumiyetine karşı açılan temyiz davası iki gün sürecek.

Mladiç’in temyiz duruşmasına 3 hakim video konferans yöntemiyle katıldı. Duruşma, Mladiç’in sağlık sorunları ve koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti.

Mladiç, bugün Lahey’den video konferans yöntemiyle mahkemeye bağlanan hakimlere 10 dakikalık bir savunma yapacak.

2017’de mahkeme, Mladiç’in ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.

2021 BAHARINA KADAR KARAR BEKLENMİYOR

78 yaşındaki Ratko Mladiç’in avukatları, kararda Bosnalı Sırp liderlik konusunun yanlış tanımlanması da dahil olmak üzere ‘temel hatalar’ olduğunu öne sürüyor.

Bu temyiz mahkemesi Mladiç’in serbest kalmak için son şansı. Eğer kaybederse hayatının sonuna kadar cezaevinde kalacağı kesinleşecek.

Mahkemenin sonucunda 2021’in bahar aylarına kadar bir karar çıkması beklenmiyor.

BOSNA KASABI “RATKO MLADİÇ”

1992-1995 yılları arasında gerçekleşen Bosna savaşında yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybetti.

Mladiç, Boşnak ve Hırvatlara karşı savaşan Bosnalı Sırp askerlerin komutanlığını yaptığı yıllarda savaş suçu işlemek suçlamasıyla 2012’de Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başlamıştı.

2017’de, savaş suçu işlemek, insanlığa karşı suç ve 7 binden fazla erkeğin öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımına “büyük ölçüde katkıda bulunduğu” gerekçesiyle ömür boyu hapis cezası almıştı. Diğer bölgelerde gerçekleştirilen soykırımlardan ise beraat etmişti.

Savcılar, bu haftaki duruşmada Mladiç’in bu suçlardan da ceza alması için başvuru yaptı.

1995’te sona eren savaşın ardından Mladiç, ailesi ve güvenlik güçlerinin yardımıyla yıllarca Sırbistan’da saklanmış; 2011’de kuzenlerinden birinin ülkenin kuzeyindeki evinde yakalanarak tutuklanmıştı.

Hamas’ı ağırlayan Erdoğan’a ABD’den izolasyon uyarısı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder