25 Ağustos 2020 Salı

Suriye anayasa müzakerelerine koronavirüs engeli: 3 katılımcıda hastalık tespit edildi

Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de başlayan üçüncü tur müzakerelerine, üç katılımcıda koronavirüs tespit edilmesi nedeniyle ara verildi. Görüşmelere devam edilip edilmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

BOLD – İç savaşın yaşandığı Suriye’de yeni bir anayasa hazırlanması için İsviçre’nin Cenevre kentinde dün başlayan müzakerelere, üç katılımcıda koronavirüs tespit edilmesi nedeniyle ara verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Gier Pedersen himayesinde yapılan müzakereler, dokuz ay aradan sonra dün yeniden başlanmıştı.

Pedersen’in ofisinden yapılan açıklamada, “Yapıcı ilk oturumun ardından, Anayasa Komitesi’nin üçüncü tur görüşmelerine şu an için ara verildi” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, müzakerelerin nasıl devam edeceğine ilişkin bilgilendirmenin daha sonra yapılacağı bildirildi.

Anayasa Komitesi’nin alt komisyonunu oluşturan ve Beşar Esad hükumeti, muhalefet ve sivil toplumdan 15’er temsilcisinin katıldığı müzakerelerin cuma gününe kadar sürmesi planlanıyordu.

PEDERSEN, TÜRKİYE TEMSİLCİSİ İLE DE GÖRÜŞECEK

Mart ayında yapılması planlanan anayasa müzakerelerinin üçüncü turu, küresel koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti.

Cenevre’deki BM binasında başlayan müzakereler, katılımcılar arasında gereken fiziki mesafenin sağlanabilmesi için büyük salonda gerçekleşiyordu. Bütün katılımcılara ülkelerinden ayrılmadan önce ve Cenevre’ye ulaştıktan sonra da koronavirüs testi yapılmıştı.

BM’nin arabuluculuğu ile oluşturulan Anayasa Komitesi ilk toplantısını geçen yıl sonbaharda gerçekleştirmişti.

Suriye Anayasa Komitesi’nin üçüncü tur görüşmeleri kapsamında Türkiye, Rusya, İran ve ABD temsilcilerinin de Cenevre’de bulunduğu, ancak müzakerelere katılmadıkları bildirildi. BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, bu ülkelerin temsilcileri ile bu hafta içinde ayrıca görüşeceğini açıklamıştı.

Ankara ve Atina’dan Doğu Akdeniz’de ‘tatbikat’ restleşmesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder