26 Ağustos 2020 Çarşamba

Site aidatları cep yakıyor, ev kiralamadan aidatları öğrenin

Koronavirüs salgını sonrası sitelerde ve apartmanlarda kullanılmayan havuza, spor salonuna ya da sosyal alanlara 2 bin 200 TL’ye varan aidatlar ödeniyor. İtiraz hakkı bulunmayan bu duruma site sakinleri tepki gösteriyor.

BOLD – Pandemi döneminde site ya da apartman sakinleri kullanmadıkları havuz, sosyal tesisler ve spor salonları gibi alanlara binlerce lira ödemek durumunda kaldı. İstanbul’daki markalı konut projelerinin çoğunda 100 metrekarelik dairelere ödenen aylık aidat 2 bin 200 liraya kadar çıkıyor.

ORTAK KARAR ALINMAZSA İTİRAZ HAKKI YOK

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, kat maliklerinin pandemi dönemi için olağanüstü toplantı yapıp, belli aidat kalemlerinin mesela havuz, sosyal tesislerin kullanılamamasından dolayı indirilmesini veya hiç alınmamasını karara bağlayabileceklerini ifade etti. Kiraz, “Böyle bir olağanüstü veya zamanı gelmiş bir olağan genel kurulda aidatların indirilmesi veya hiç ödenmemesi kararı alınmamış ise kat malikleri bu aidatların ödenmesinden muaf olamazlar. İtiraz etme hakları da bu çerçevede bulunmamakta” dedi.

YÖNETİM KARAR ALAMAZ

Sitelerin ya da apartmanların yönetim planının açık şekilde aidatların ne şekilde toplanacağını yazdığına işaret eden Kiraz, “Kat malikleri genel kurulu apartman ve site aidatlarının temel olarak belirlendiği yerdir. Yani seçilen veya dışarıdan görevlendirilmiş yönetimler kat malikleri genel kurulunda alınan kararlara göre belirlenen temel harcamalara göre aidat belirlerler. Bu noktada kat malikleri genel kurulunda alınmış olan bir kararın aksine bir yönetim karar alamaz” dedi.

EV ALMADAN AİDATLARI ARAŞTIRIN

EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli de ev almadan önce apartman aidatlarının araştırılması gerektiğine işaret ederek satılık veya kiralık daireler incelenirken aidat ücretinin bütçeye uygun olup olmadığına bakılmasının şart olduğunu söyledi. Koronavirüs salgını sonrasında spor salonu, sauna, oyun alanları, kafeler ve restoranlar gibi insanların toplu olarak vakit geçirdiği birçok alanın geçici olarak hizmete kapatıldığını ifade eden Şehirli, “Bu tip ortak alanların kapatılmasıyla site aidatlarını oluşturan personel giderleri, sigorta gibi giderler sabit kalsa da ortak alan harcamaları düştü. Beraber kullanılan elektrik, doğalgaz ve su da azaldı. Bu düşüşler bazı konut sahiplerine yüzde 10-15 oranında indirim yansıdı” dedi.

EN PAHALI AİDAT BEYKOZ VE SARIYER’DE

İstanbul’da en fazla aidat toplanan ilçelerin Sarıyer, Esenyurt, Beykoz, Kadıköy, Küçükçekmece ve Bağcılar olduğunu kaydeden Şehirli, şu ifadeleri kullandı: “Sarıyer, Kadıköy, Beykoz gibi yerlerde aidat birim fiyatının yüksek olmasından kaynaklı yüksek miktarlarda aidat toplanıyor. İstanbul’da en düşük aidatı ödeyen ilçe Fatih. Bunun dışında en pahalı aidatı ise sırasıyla Beykoz, Sarıyer, Başakşehir ödüyor. Aidatın en düşük olduğu ilçeler 125 lira ile Silivri, 190 lira ile Beylikdüzü, 200 lira ile Büyükçekmece olarak sıralanıyor.”

AKP’li Nüket Hotar hakkında azmettiricilikten suç duyurusu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder