27 Ağustos 2020 Perşembe

Gelirler azaldı çalışanlar kayıtsız çalışmaya yöneldi

Geliri azalan çalışanlar çareyi gayri resmi çalışmakta buldu. Pandemiden işlerini kaybeden veya geliri azalanların yanı sıra kış aylarına girilmesiyle birlikte başta turizm olmak üzere birçok alanda milyonlarca kişi işsiz kalacak. Bu kişilerin eklenmesiyle birlikte kayıt dışı çalışanların sayısının daha da artması bekleniyor.

BOLD – Temmuz ayıyla birlikte özellikle yerli turist tarafında hareketlilik bekleyen turizmci, umduğunu bulamadı. Pandemiden ağır yara alan sektörde yaz tatili otelciliğinin sezonu kapamasıyla birlikte 2.5 milyon kişinin işsiz kalması bekleniyor.

SADECE TURİZMDE 1.5 MİLYON KİŞİ SALGINDAN ETKİLENDİ

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre Antalya’daki otellerin yüzde 50’sinin, Ege’deki otellerin de yaklaşık yüzde 80’inin tesisini açamadığını söyleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Bu durumdan en az 1.5 milyon çalışan etkilendi” dedi. Bu çalışanların kimisinin istifa ettiğini, kimisinin kısa çalışma ödeneğinden yararlandığını, kimisinin de iş bulamadığı için çalışamadığını aktaran İşler, “Kış aylarına girmemizle işyerleri personel azaltmaya gidecektir. 2.5 milyon kişinin işsiz kalma riski var. Genele baktığımızda ise 9 milyon 750 bin kişi tehdit altında” dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALANLAR KAÇAK ÇALIŞIYOR

İşler, Kovid-19 sürecinde kayıt dışı çalışanların sayısında da artış yaşandığına dikkat çekti. Bunun özellikle yeme-içme sektöründe yaşandığını anlatan İşler, “Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan bazı çalışanların, başka bir acentede de gayri resmi çalıştığını duyuyoruz. Hem ödenekten yararlanıp hem de kayıt dışı çalıştığı yerden maaş alıyor. SGK ödemeleri gibi maliyetleri karşılamadığı için işverenin de işine geliyor. Kovid-19 böyle bir durum yarattı” dedi.

DÜNYADA 120 MİLYON ÇALIŞAN TEHDİT ALTINDA

Türkiye’de zaten yüksek olan işsizliğin pandemiyle birlikte tırmanması beklenirken, dünyada da durum farklı değil. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında turizm sektöründe çalışan 120 milyon kişinin işinin tehdit altında olduğunu açıkladı. Kovid-19 salgınının turizm sektörüne etkileri ile ilgili bir rapor yayımlayan BM, salgın nedeniyle dünya çapında sınırların kapanmasıyla otellerin kapatıldığını, uçuşların iptal edildiğini anımsattı. Yılın ilk 5 ayında uluslararası turist sayısının yüzde 56 düştüğü kaydedilen raporda, yıl sonuna kadar bu oranın yüzde 78’e kadar ulaşabileceği belirtildi.

NBA tarihinin en güçlü protestosu patladı: LeBron ve Enes’ten güçlü destek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder