29 Ağustos 2020 Cumartesi

Kapalı ortamda koronadan korunmanın 5 formülü

Uzmanlara göre salgın sonbaharda etkisini artıracak. Bunda kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirilecek olmasının etkisi büyük. Bu noktada ne yapmalı? Kapalı mekânlarda virüse yakalanmamak için nelere dikkat etmeli? Çare 5 önlemle kendini gösteriyor.

BOLD – Yaklaşan sonbahar ile koronavirüs vaka sayısında artış yaşanacağı bütün bilim insanlarının üzerinde ittifak ettiği görüş. Bunda düşen sıcaklıkların etkisiyle kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirilecek olmasının da payı var. Peki, virüse karşı kapalı ortamlarda ne gibi önlemler almak gerekiyor? Hangi tedbirler Kovid-19’a bu alanlarda yakalanma riskini azaltıyor? İşte havayı iyileştirmenin 5 yolu:

1- Havasız ortamı terk etmeli: Yeterince temiz hava bulunmayan yerler bulaş tehlikesini artırır. İngiltere’de salgın öncesi yapılan çalışma ortamı düzenlemelerine göre kapalı yerlerde kişi başına saniyede 10 litre temiz hava bulunmalı. Yetkili Bina Hizmetleri Mühendisleri Kurumu Müdürü Dr. Hywel Davies, “Dışarıdan yeterli havayı içeriye sağlıyorsanız, binada virüs taşıyan biri varsa bile bulaşıcı maddeyi seyreltmiş olursunuz. Bu da hastalık kapma riskini azaltır” diye konuştu.

2- Klima türüne dikkat etmeli: En basiti duvarda veya tavanda asılı beyaz kutu olarak görülen split klimalar. Bunlar genellikle odadan havayı çeker, soğutur ve tekrar odaya üfler. Hızlı ziyarette değil ama saatlerce bulunulan ortamda bu riskli. Çin’de bir restoranda yapılan çalışma, bu tip klimaların virüsü yayabildiğini tespit etti. Hasta fakat semptom göstermeyen bir müşteri sebebiyle 9 kişi virüsü kaptı. Dr. Davies, “Ortama yeterli dış havayı sağlamış olsalardı, muhtemelen daha az kişi enfekte olacaktı” dedi.

3- Klimanın ‘temiz hava oranı’nı öğrenmeli: Pencere açılmayan binalarda hava nasıl temizlenir? Muhtemelen içerideki kirli havanın çekilip dışarıdan hava sağlanan sistemlere güveniliyor. Ancak bunlardaki hava işleme ünitesinde, içeriden alınan havayla dışarıdaki belli oranlarda karıştırılıp yeniden binaya veriliyor. Prof. Cath Noakes, “Temiz havanın yüzde 100 veya buna yakın bir düzeyde olmasını” tavsiye ediyor: “Ne kadar temiz hava olursa, virüsü binada devridaim yapma riski o kadar azalır.”

4- Filtrelerde virüs olup olmadığı kontrol edilmeli: Modern havalandırma sistemlerindeki filtreler hatasız değildir. ABD Oregon Üniversite Hastanesi’ni inceleyen bilim insanları, klima filtrelerinde koronavirüs izlerine rastladı. Projeyi yürüten Prof. Kevin van den Wymelenberg, filtreleri temizlemenin, binada virüs taşıyan kimse olup olmadığını ortaya çıkarabileceği görüşünde.

5- Hava akımını dikkate almalı: Formula 1 araçlarını tasarlayan Nick Wirth, kapalı ortamda pencere kenarındaki kişinin virüs taşıması hâlinde, hava dolaşma yönündekilere de virüsün bulaşabileceğini söylüyor: “Pencereyi açtığınızda hava nereye doğru gidecek? Daha çok temiz hava genelde yararlıdır ancak dolaşan havada virüs bulunması istenmeyen sonuçlara yol açabilir.”

Koronavirüs alarmı: “Ciddi yükselme var ve tedirgin edici”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder