27 Ağustos 2020 Perşembe

Tarihi Galata Kulesi’nde hilti ile yıkıma tarihi onay

15 asırlık Galata Kulesi’nde hilti ile yapılan restorasyona koruma kurulu onay verdi. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, skandalın ortaya çıkmasının ardından toplanarak tarihi kule ile ilgili restorasyon projesinin uygun olduğuna karar verdi.

BOLD – İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınan tarihi Galata Kulesi’nin beden duvarlarının darbeli matkapla delinmesinin ardından koruma kurulu tarihi kuleye ilişkin restorasyon projesini onayladı.

HİLTİ İLE RESTOREYE ONAY VERİLDİ

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ortaya çıkan restorasyon faciasından bir gün sonra toplandı. 13 Ağustos’ta gerçekleşen toplantı gündemine tarihi kuleye ilişkin restorasyon projesi geldi. Kurul, tarihi kuleye ilişkin sunulan restorasyon projesinin uygun olduğuna karar verdi.

BÜYÜKŞEHİR, KARARA İTİRAZ ETTİ

Karara karşı oy kullanan İBB Kurul Temcilcisi Hülya Kök hazırladığı gerekçesinde “Galata Kulesi’nde basına da yansıdığı ve başkanlığımızca da tespit edildiği şekilde taşıyıcı özgün duvarların hilti ve iş makineleri kullanılarak tahrip edildiği özgün malzemenin parçalandığı, tescilli kültür varlığı taşınmazlar da iş makinesi kullanımının geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlara sebebiyet verdiği, iş makinesi marifeti ile özgün duvarın yıkılmasının kabul edilebilir, bir uygulama olmadığı aşikardır” ifadelerini kullandı.

KULENİN GİRİŞ KATINDAKİ ALÇI PANO ORTADA YOK

Restorasyon faciasıyla ilgili paylaşılan videoda asansörlerin bulunduğu giriş katında yer alan Türkiye heykel sanatının temsilcilerinden Tankut Öktem ve Haluk Tezonar’a ait alçı panonun yerinde olmadığı ortaya çıktı. Alçı panoya ne olduğu ve tekrar yerine dönüp dönmeyeceği ise merak konusu. Alçı pano, Osmanlı minyatür geleneğinin temsilcilerinden olan Matrakçı Nasuh tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın 1534-35 tarihli Irak Seferi’ne atfen hazırlanan “Menazil-i Seferi Irakeyn” isimli minyatür albümünde bulunan İstanbul sahnesindeki Galata bölgesinin rölyef olarak tasviri.

Ebru Timtik 33 kiloya düştü vücudunda ne yağ kaldı ne de kas

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder