27 Ağustos 2020 Perşembe

MHP’den ‘alternatif rakipler’e engel hazırlığı

Cumhur İttifakı küçük ortağı MHP, yeni kurulan partilerin önünü kesmek için hamle yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ‘pazarlık partisi’ diye andığı oluşumların önüne zorlaştırılmış kriter çıkarma hazırlığında.

BOLD – Siyasi anketlere yansıyan AKP ve MHP’deki oy kaybı, ortakları yeni kararlar almaya sevk etti. Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemine uyum gerekçesi ile seçim ve siyasi partiler kanununda değişiklik çalışmaları hız kazandı. Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre yeni oluşumları pazarlık partisi diye nitelendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bunun demokrasiyi dejenere ettiğini iddia etti. Kuruluş ölçütlerinin tekrar ele alınması gerektiğini söyledi.

HER İKİ PARTİ AYRI AYRI KOMİSYON KURDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Gelecek Partisi ile Demokrasi ve Atılım Partisi’ne (DEVA) olası erken seçimde Meclis’te grup kurabilmeleri için vekil desteği verebileceğini açıklaması AKP ve MHP’yi telaşlandırmıştı. Ortaklar, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve Meclis İçtüzüğü’nde transfer yasaklarının da yer alacağı değişiklik öngören süreç için bünyelerinde komisyon kurdu.

FARKLI MODELLER İNCELENİYOR EKİM’E YETİŞMESİ ZOR

Haziran’da oluşturulan komisyonlar, geçmişte uygulanmış ‘Liste Usulü Çoğunluk’, ‘Milli Bakiye’, ‘Barajlı ve Barajsız D’Hondt’ gibi çeşitli sistemleri incelemeye aldı. Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi ile uyumlu seçim düzeni oluşturulması için yeni modellerin ve baraj uygulamalarının olduğu birçok seçenek masaya yatırıldı. İkilinin yürüttüğü farklı çalışmaların sonrasında birleştirilmesi ve diğer siyasi partilerle görüşülerek teklife dönüşebileceği kaydedildi. Çalışmaların TBMM’nin açılacağı Ekim’e yetişmesinin de zor olacağı aktarıldı.

ÇOKLU BARO KANUNUNU ÖRNEK GÖSTERİP BENZERİNİ TEKLİF ETTİ

Öte yandan MHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da, siyasi partilerin kuruluş sürecindeki kriterleri ele alan özel çalışma yaptığını ifade etti. Yıldız’a göre 30 kişiyle parti kurmak doğru değil. Birçoğunun örgütlenemediğini, yine seçimlerde harekete geçen pazarlık partileri olduğunu ileri sürüp bunun demokrasiyi dejenere ettiği, yozlaştırdığı görüşünü dillendirdi. Çoklu baro yasasında 5 bin avukat bulunan illerde 2 bin kişiyle yeni baro tesisi düzenlemesini hatırlatıp siyasi parti kurmak için de mevcut desteği gösterecek kriterler geliştirilebileceğini öne sürdü.

Kayyumun yönettiği Mardin Büyükşehir Belediyesine hayali ihale operasyonu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder