29 Ağustos 2020 Cumartesi

Koronavirüs alarmı: “Ciddi yükselme var ve tedirgin edici”

Uzmanlar, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı sürece korona vaka sayısının düşmeyeceği ikazında bulundu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Gerçekten ciddi bir yükselmemiz var ve bu tedirgin edici” ifadelerini kullandı.

BOLD – Türkiye geneli koronavirüs salgınında vaka sayısı her geçen gün artarak devam ediyor. Bilim insanları sosyal mesafe ve maske önlemlerine riayet edilmediği, kamu tarafından gerekli tedbirler alınmadığı sürece seyrin değişmeyeceğini belirtti. Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Bu şekilde devam edersek, önümüzdeki dönem de solunum yolu enfeksiyonlarının başladığı bir dönem olduğu için, vaka sayısındaki artış deva eder” dedi.

ONLARDAN BANA BİR ŞEY GELMEZ DENİLMEMELİ

Henüz birinci dalganın tam atlatılamadığına işaretle “Dalgalanmalar oluyor ama bunun bir kısmı bugünlerde olduğu gibi büyük. Gerçekten ciddi yükselmemiz var ve bu tedirgin edici. Mutlak maske takılmalı, mesafe kuralına uyulmalı. Bir düğüne gittiğim zaman karşımızdaki amcamın oğlu, dayımın kızı şeklinde bir düşünce ile ‘Ondan bir şey gelmez’ denmemeli” diye konuştu.

BİTİŞ TARİHİ VEREREK TOPLUM YANILTILIYOR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise ’15 gün dişinizi sıkın’, ’15 gün sonra salgın bitiyor’ gibi ifadelerin toplumu yanılttığını kaydetti. Maske zorunluluğu, toplanma sayılarında kısıtlama, kademeli mesai ve evden çalışma gibi önlemlere uyulmazsa vaka artışının süreceğine dikkat çekti.

TESPİT ÖNEMLİ KAÇIRILAN HER VAKA YÜZLERE DÖNÜŞÜYOR

Artışın önüne geçebilmek için en önemli adımın vakaları tespit olduğunu dile getiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu’ndan Doç. Dr. Cavit Yavuz Işık’a göre de, kaçırılan her vaka haftalar sonra yüzlerce vaka şeklinde karşımıza çıkabilir. “Özellikle son iki haftada istikrarlı azalma göstermesi gerekirken yaşanmadı. Kademeli açılma kriterlerinden biri toplumsal bulaşıcılığı kontrole almaydı. Biz bunu hızlı gerçekleştirdik. Haziran’dan itibaren vakalarda artışa yansımış oldu. Sonbaharla vaka sayılarındaki artış sürebilir ve bu endişe verici bir nokta” vurgusu yaptı.

Salgında son tablo: 36 yeni can kaybı bin 571 vaka 896 ağır hasta

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder