27 Ağustos 2020 Perşembe

Kürtçe öğrettiği her yıl için bir yıl hapis cezası verildi

23 Mayıs 2019’da tutuklanan Zara, 10 yıl boyunca çocuklara Kürtçe dil eğitimi verdiği için toplam 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BOLD – İran’da Kürtçe öğrettiği her bir yıl için 10 yıl hapis cezası verilen Zara Mohammadi, suçunu “ana dilini öğretmek, Uluslararası Anadil Günü için sokakta çikolata dağıtmak” olarak açıklıyor.

Kürtçe öğretmeni ve sivil toplum aktivisti Zara Mohammadi, İran mahkemeleri tarafından 10 yıl hapis ile cezalandırıldı.

Memleketi olan Sine’de 23 Mayıs 2019’da tutuklanan Zara, İran’ın İslamcı Devrim Muhafızlarının İstihbarat Örgütü tarafından sayısız uzun sorgulamalara maruz kaldı. Sonrasında 2 Aralık 2019 günü, altı aylık bir tutukluluğun ardından şartlı tahliye edildi. Tutukluğu sırasında işkence gördü.

SUÇU ANA DİLİNİ ÖĞRETMEK

İran yargıcı, Zara’nın Kürtçe öğrettiği her yıl için bir yıl hapis cezası verdi. Kararın ardından Instagram hesabında paylaşılan bir videoda, Zara suçunu “ana dilini öğretmek, Uluslararası Anadil Günü için sokakta çikolata dağıtmak ve Loristan’da sel mağdurlarına yardım etmek” olarak açıklıyor.

Haidar Khezri, Opendemocracy.net sitesinde “İran: Bir dili öldürmek” başlıklı makalesinde İran’ın Kürtçeye ve azınlıklara yaklaşımını şöyle yazdı:

“İran’da, Fars olmayan insanlar nüfusun yarısından fazlasını oluşturmasına rağmen keskin bir ayrımcılığa uğruyorlar.”

Haidar Khezri, Kürtçe eğitim dili olmadığı müddetçe yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olacağına dikkat çekiyor.

FARSÇA BİLMEYEN ÇOCUKLARA ENGELLİ MUAMELESİ

Zara Mohammadi, Kürtçe eğitim verdiği için ceza alan ilk öğretmen değil.

9 Mayıs 2010’da, İran dört Kürt tutsağı idam etti. Bunların arasında bir Kürtçe dil kursu öğretmeni olan Farzad Kamangar da vardı. Farzad Kamangar, Kamyaran şehrindeki bir ilkokulda öğretmendi ve Kürdistan Öğretmenler Sendikası üyesiydi.

29 Mayıs 2019’da, Zara’nın tutuklanmasından sadece bir hafta sonra, İran Eğitim Bakanı Yardımcısı Rezwan Hakimzadeh, İran’da anaokullarda “Farsça yeterlilik sınavlarının” ekleneceğini açıkladı.

İran’daki Fars olmayan çocuklar beş yaşında bu sınavı geçemezse, engelli muamelesi görecekler.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder