27 Ağustos 2020 Perşembe

ABD Başkanı Trump’tan Doğu Akdeniz için “telefon diplomasisi”

ABD Başkanı Trump,  Erdoğan ve Miçotakis’le telefon görüşmesi yaparak diyalog çağrısında bulundu. AB Savunma Bakanları da Berlin’de Doğu Akdeniz krizini görüştü.

BOLD – Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama çalışmaları nedeniyle başlayan gerginlik, Yunanistan’ın dün Güney Kıbrıs, Fransa ve İtalya ile başlattığı üç günlük deniz tatbikatı nedeniyle tırmandı.

Çarşamba gecesi ABD Başkanı Donald Trump ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de istikrarsızlığı yaratan tarafın Türkiye olmadığını” belirtip “Türkiye’nin gerginliğin azaltılmasından ve diyalogdan yana olduğunu attığı somut adımlarla kanıtladı” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde “Türkiye’nin provokatif faaliyetlerini durdurması halinde gerginliğin önemli ölçüde azaltılmasına hazır olduklarını” ifade etti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın telefon görüşmesinde Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginlikten duyduğu endişeyi dile getirdiği belirtilerek NATO müttefiki iki ülkeyi Doğu Akdeniz’deki gerginliğin sona erdirilmesi için diyalog kurmaya çağırdığı kaydedildi.

AB SAVUNMA BAKANLARI DOĞU AKDENİZ’İ GÖRÜŞTÜ

Avrupa Birliği (AB) savunma bakanları, koronavirüs krizi nedeniyle Mart ayından bu yana ilk defa yüzyüze biraraya gelirken, toplantı geçen 1 Temmuz’da AB Dönem Başlanlığı’nı üstlenen Almanya’nın bu kapsamdaki ilk zirvesi olma özelliğini de taşıyor.

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan ev sahibi Almanya’nın Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, “Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi en önemli konu olarak ele aldık. İki ülke arasındaki gerilim, herhangi iki ülkenin gerilimi değil. Orada yaşanan durum, doğrudan AB’yi ve NATO’yu ilgilendiriyor ve etkiliyor. Bu yüzden biz Almanya olarak, gerilimin bir an önce azaltılması için çaba gösteriyoruz. Gerilimin bitmesi gerekiyor. Sonuçta siyasi bir çözüm bulunması için de karşılıklı görüşmelerin başlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ORTAK TATBİKAT İŞİ ZORLAŞTIRDI”

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve AB Dış Politika Temsilcisi Josep Borrell

Bölgede savaş gemilerinin bulunmasının gerilimin yükselmesine neden olduğunu ifade eden Kramp-Karrenbauer, konunun hemen çözülmesinin zor olduğunu da sözlerine ekledi. “Kanımca Yunanistan da Türkiye de gerilimin daha da tırmanmasını arzulamıyor. Önemli olan tarafların adil ve aynı görüşte biraraya gelebilmeleri” diyen Alman bakan, Yunanistan, Fransa, İtalya ve Kıbrıs Rumları’nın Doğu Akdeniz’de ortak askeri tatbikatının gerilimin azalmasına yardımcı olmadığını değerlendirmesini de yaptı.

Öte yandan toplantıya katılan Alman delegasyonundan bir kaynak, Başbakan Angela Merkel’in Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefon görüşmesi yapmasının planlandığını söyledi.

“TÜRKİYE İÇİN SEÇENEK LİSTESİ GENİŞ”

Almanya Savunma Bakanı Karrenbauer ile basın toplantısında konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Perşembe günü başlayacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye hakkında bazı yaptırım seçeneklerini bakanlara sunacağını söyledi.

Gayriresmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, AB Konseyi’nin kendisinden istediği seçeneklerin sunumunu yapacağını belirten Borrell, “(Toplantıda) Amaç ne tür yaptırımın uygulanacağına karar vermek değil, şu anda çalışmalar hala devam ediyor. Türkiye ile ilgili değil, Belarus ile ilgili düşünülmesi gereken bazı yaptırımlar var. Burada sadece seçenek sunmanın ötesinde şu anda Belarus’ta olanlarda sorumluluğu bulunan spesifik kişilere yaptırım uygulanması şeklinde hareket edeceğiz.” dedi.

Borrell, Türkiye için geniş bir seçenek listesi bulunduğunu kaydetti.

NATO’dan Türkiye ve Yunanistan’a diyalog çağrısı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder