26 Ağustos 2020 Çarşamba

Cinsiyet ayrımını kaldıran Berlin Film Festivali’ne eşitsizlik eleştirisi

Geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla erkek oyuncu-kadın oyuncu ayrımına son veren Uluslararası Berlin Film Festivali komitesi sektördeki kadın erkek eşitsizliğini görmezden gelmekle suçlanıyor.

BOLD– Film sektöründe kadınların hakları için mücadele eden Pro Quote Film adlı dernek, Berlinale komitesinin sektördeki eşitsizliği gidermek için mücadele etmek yerine oyunculuk ödüllerindeki kadın erkek ayrımını kaldırmayı yenilikmiş gibi sunmasını eleştirdi.

Pro Quote Film Başkanı Barbara Rohm

ROLLERİN ÇOĞU ERKEKLER İÇİN YAZILIYOR

DW’nin haberine göre Pro Quote Film Başkanı Barbara Rohm, sektördeki eşitsizliğe son verilmeden ödüllerdeki ayrımın kaldırılmasının fırsat eşitliği sağlamak adına hiçbir çözüm getirmeyeceğini ifade etti. 30 yaşından sonra kadın oyunculara daha az rol verildiğini hatırlatan Rohm “Sonuçta rollerin üçte ikisi erkekler için yazılıyor. Bu Arthouse filmler için de geçerli.” diyerek Berlinale’de kadın oyuncuların koşulları eşit olmayan bir rekabet yarışına sokulduğunu ifade etti.

Pro Quote Film üyesi Chun Mei Tan’a göre de Berlinale’nin bu kararı “sektörde ve festivalin yapısında kökleşmiş olan mevcut eşit olmayan güç dengesini görmezden gelmek” anlamına geliyor.

Berlinale yönetimi ise 2021’den itibaren en iyi kadın ve en iyi erkek oyuncu ödülleri yerine “Başrolde En İyi Oyunculuk Performansı” ve “Yan Rolde En İyi Oyunculuk Performansı” dallarında Gümüş Ayı verileceğine dair kararlarını “Oyunculuk dalında ödülleri cinsiyete göre ayırmamak, sinema sektöründe toplumsal cinsiyet duyarlılığı konusundaki bilincin bir göstergesidir.” sözleriyle sunmuştu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder