26 Ağustos 2020 Çarşamba

ABD’de polisin vurduğu Jacob Blake felç olurken Wisconsin’de ‘acil durum’ ilan edildi

ABD’de polisin vurduğu siyah ABD vatandaşı Jacob Blake’in felç olduğu ve yeniden yürüyebilmesinin imkansız olduğu açıklandı. Olay sonrası başlayan gösterilerde 3 kişi öldü ve 2 kişi yaralandı. Eyalette acil durum ilan edildi.

BOLD – ABD’nin Wisconsin eyaletinde siyah Jacob Blake’in beyaz bir polis tarafından vurulmasının ardından başlayan gösterilerde çok sayıda araç ve bina ateşe verildi. Eyalette acil durum ilan eden Wisconsin Valisi Ulusal Muhafız varlığını artıracaklarını söyledi.

Wisconsin Valisi Tony Evers, kentteki Ulusal Muhafız sayısını 250’ye çıkaracaklarını belirtti. Gösterilerin ve olayların başladığı Pazar günü, Wisconsin’ın Demokrat Valisi Tony Evers olayların yatışması için Ulusal Muhafız birliklerini göreve çağırmıştı.

SOKAĞI ÇIKMA YASAĞINI DİNLEMEDİLER

29 yaşındaki siyah Jacob Blake’in üç çocuğu arabadayken beyaz bir polis memuru tarafından sırtından vurulmasının ardından patlak veren olaylardan sonra Pazartesi gecesinden Salı sabahına kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Ancak yasağa meydan okuyan göstericiler olayın meydana geldiği Kenosha kentindeki adliye binası önünde toplandı. Barışçı başlayan gösterilerde gece saatlerinde gerilim tırmandı. İş merkezleri, hükumet binaları ve otomobil galerilerindeki araçlar ateşe verildi.

Polis kalabalığa göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Büyük bir gösterici grubu, adliye binası önünde güvenlik güçleriyle çatıştı. Bazı göstericiler, polise su şişesi ve maytap fırlattı.

Olayların 3. gününde 3 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı açıklandı.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve görüntülerde, bazı protestocuların beyzbol sopalarıyla trafik ışıklarını ve sokak lambalarını parçaladığı, bazı arabaların camlarını ve farlarını kırdığı görüldü.

“Siyahların Hayatları Önemlidir” hareketininin aktivistleri, Jacob Black’in vurulmasının ardından idari izne ayrılan polis memurlarının görevden alınmasını talep ediyor.

JACOB BLAKE FELÇ OLDU

Polis tarafından vurulan Jacob Blake’in babası ise oğlunun vücudunda sekiz kurşun deliği olduğunu ve belinden aşağısının felç olduğunu belirtti.

Jacob Blake’in ailesinin avukatları da Blake’in yeniden yürüyebilmesi için ‘bir mucizenin gerçekleşmesi gerektiğini’ söyledi. Avukatlar, en az bir merminin Blake’in omuriliğinden geçtiğini ifade etti.

ÜÇ ÇOCUĞUNUN GÖZÜ ÖNÜNDE VURULDU

29 yaşındaki Blake, Kenosha’da arabasına binmek için kapısını açtığında üç çocuğu da arabanın içinde korkudan çığlık çığlığa bağırırken vuruldu. Blake’in midesinde de delikler oluştu, kolu yaralandı ve böbrek ve karaciğeri zarar gördü. Avukatları, Blake’in omuriliğinin büyük bir kısmının ve ince bağırsakların alındığını söyledi.

Olayın gerçekleştiği noktaya yakın bir yerden çekilen ve sosyal medyada paylaşılan videoda, Blake park edilmiş aracın etrafında yürürken üç polis memurunun ona silahlarını doğrulttuğu görülüyor.

Blake aracın kapısını açıp içeri eğilirken bir polis memuru onun gömleğinden tutup ateş açıyor. Videoda olay yerindeki tanıkların çığlıklarıyla beraber yedi el ateş edildiği duyuluyor.

Polis yetkilileri, görevli memurların “aile içi bir olaya” müdahale için orada olduğunu belirtti, ancak ateş açma noktasına nasıl gelindiği konusunda bilgi vermedi. Polisi kimin çağırdığı ve video kaydı başlamadan önce neler olduğu henüz bilinmiyor.

Olaya müdahil olan polis memurları idari izne ayrıldı; haklarında olayla ilgili resmi suçlama yöneltilmesi için başlatılan imza kampanyasına on binlerce imza toplandı.

İlk korona aşısı deneği Haller: “Kendimi mükemmel hissediyorum”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder