27 Ağustos 2020 Perşembe

Yeni Zelanda’da cami saldırganına ömür boyu hapis cezası

Yeni Zelanda’da iki camiye terör saldırısı düzenleyerek 51 kişiyi öldüren aşırı sağcı Brenton Tarrant ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bu Yeni Zelanda’da verilen ilk ömür boyu hapis cezası olarak da tarihe geçti.

BOLD – Yeni Zelanda’da 15 Mart 2019’da iki camiye saldırı düzenleyerek 51 kişiyi katleden, 40 kişiyi de yaralayan Brenton Tarrant ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, 29 yaşındaki Avustralyalı sanığın şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu cezaevinde kalmasına hükmetti.

Şartlı tahliye olanağına tamamen kapalı olan ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı Yeni Zelanda’da bugüne dek verilen en ağır mahkumiyet cezası oldu ve tarihe geçti. Tarrant’ın herhangi bir af ya da indirimden yararlanması da mümkün olmayayak.

“ŞEYTANİ KÖTÜLÜK”

Mahkemenin kararını açıklayan Christchurch Yüksek Mahkemesi yargıcı Cameron Mander, yaptığı konuşmada, Tarrant’ın hiçbir pişmanlık emaresi göstermemesine de atıfta bulundu ve “İşlediğiniz suçlar korkunç. Ölene kadar hapiste dahi kalsanız bu işlediğiniz suçların gereğini karşılamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Yargıç Mander, Tarrant’ın eylemini “Şeytani kötülük” olarak tanımladı.

“HİÇBİR PİŞMANLIK BELİRTİSİ GÖSTERMEDİ”

Eylemlerini miğferine yerleştirdiği kamera ile sosyal medyadan canlı olarak yayınlayan Tarrant saldırılardan sonra yakalanmıştı.

Tarrant, cuma namazı kılınan El Nur ve Linwood camilerine silahlı saldırı düzenlediğini itiraf etmiş, hakkındaki tüm suçlamaları kabul etmişti. Ancak mahkemede savunma hakkını kullanmak istemediğini açıklamıştı.

Tarrant, son duruşmalarda dinlenen 90’dan fazla kurban yakını ve mağdurun açıklamalarını soğukkanlılıkla takip etmiş ve pişmanlık belirtisi göstermemişti.

Mahkemenin ardından açıklamalarda bulunan ölenlerin yakınları ve olaydan yaralı olarak kurtulanlar mahkemenin kararından memnun olduklarını dile getirdi.

BAŞBAKAN: ADINI BUGÜN SON KEZ DUYMUŞ OLACAĞIZ

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de yaptığı değerlendirmede “Bu kişi bir daha gün ışığını göremeyecek. 15 Mart’ın yarattığı travma kolaylıkla atlatılamayacak ancak umuyorum ki buna neden olan teröristin adını bugün son kez duymuş olacağız. Bir ömür boyu mutlak bir sessizliği hak ediyor” dedi.

İsrail:Türkiye İstanbul’dan terör olaylarını organize eden Hamas üyelerine pasaport verdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder