29 Ağustos 2020 Cumartesi

Temmuzda yüzde 12 artan güven ağustosta yüzde 4’e geriledi

Salgın sonrasında hızla artmaya başlayan ekonomik güven endeksi, ağustosta yüzde 4.4 artışla 85.9 oldu. Temmuzda yüzde 12 olan artış ağustosta 4.4’e geriledi. Ağustos ayı ekonomik güven endeksini, reel kesim, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri olumlu, tüketici ve inşaat sektörü güven endeksleri olumsuz etkiledi.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “Ekonomik Güven Endeksi, Ağustos 2020” raporuna göre, salgın nedeniyle nisanda büyük düşüş yaşanan ekonomik güven endeksindeki mayısta başlayan artış ağustosta da devam etti. Artış hızında dikkat çekici azalma yaşandı.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

Ekonomik güven endeksi temmuzda 82.2 iken ağustosta yüzde 4.4 artarak 85.9 puana yükseldi. Bu artış temmuzda yüzde 11.8, haziranda yüzde 19.1 olmuştu. Ayrıca endeks değeri geçen yılın ağustos ayında 90.5 puandı. Bu endeksi oluşturan alt endekslere bakınca, özellikle tüketicideki gerileme dikkat çekiyor. Salgının etkilerinin yeniden artması, dolardaki hızlı artış ve yükselen enflasyon tüketiciyi etkilemiş görünüyor. Tüketici güven endeksi ağustosta yüzde 2.2 azalarak 59.6 puana indi.

İNŞAAT GÜVEN ENDEKSİ 85 PUANA DÜŞTÜ

Ayrıca inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 2.3 azalarak 85 puan oldu. Buna karşın reel kesim (imalat sanayii) güven endeksi bir önceki aya göre ağustosta yüzde 5.8 artarak 105.2 puan, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 5.7 artarak 70.5 puan, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0.2 artarak 94.9 puana çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise sonuçları “Battık, bittik lobisi yine üzülecek” diye yorumladı.

Demirören’e yine piyango vurdu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder