17 Aralık 2020 Perşembe

Çay-simit hesabı yerle bir: Asgari ücret simide bile yetmiyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelmeden önce sık sık kullandığı çay simit hesabı, AKP döneminde yerle bir oldu. Artık asgari ücretlinin her öğün için ayırabildiği para bir simide bile yetmiyor.

BOLD – Türkiye’de, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli emekçinin aylık 2 bin 320 liralık geliriyle bir öğün için kişi başına ayırabildiği 1.85 TL ile artık bir simit dahi alınamıyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezinin (BİSAM) yeni Asgari Ücret Araştırması, 22 Aralık’taki üçüncü Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi dikkat çekici veriler ortaya koydu.

TÜİK’in Tüketici Fiyat Endeksi Madde Fiyatları ve Tüketim Harcamaları Araştırmaları ve Çalışma Bakanlığının Asgari Ücret İstatistikleri’nden hesaplama yapan BİSAM’a göre, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli kasım ayında eline geçen 2 bin 320 lirayla gıdaya günlük 22 TL ayırabiliyor. Buna göre üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 5.6 TL, öğün başına tutar ise 1.85 TL’de kalıyor.

FATURALAR 725 TL’Yİ BULUYOR

BİSAM’ın araştırmasına göre Türkiye genelinde ortalama kira bedeli 1113 TL’yi bulurken, asgari ücretlinin kira için ayırabildiği tutar ise 464 TL. Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ayırabildiği tutar ise 725 TL’yi buluyor. Çalıştığı işyerinin servis imkânı yoksa tek yönde bir belediye otobüs biletinin Türkiye ortalamasında 2.8 TL olduğu koşullarda, asgari ücretlinin ulaşım için ayırabildiği günlük tutar 2.31 TL. Asgari ücretlinin çocuğunu okutması için aylık çocuk başına 10 TL ayırabilirken, kültür ve eğlence hizmetleri için ayrılabilen tutar ise aylık 6 TL.

ERDOĞAN: BU ZALİM YÖNETİM BİR BARDAK ÇAYLA SİMİDİ BİLE LAYIK GÖRMÜYOR

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret üzerinden geçmişte dönemin iktidarına eleştiriyordu. O dönem 5 kişilik bir aile üzerinden çay-simit hesabı yapan Erdoğan, “Bu zalim yönetim bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Halka kuru ekmeği reva gören AKP’li Tin yediği kebapları vatandaşa ödetmiş

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder