16 Aralık 2020 Çarşamba

Kısmi felç ve unutkanlıktan elbisesini giyemeyecek hale gelen tutukluya tahliye talebi

Menemen Cezaevinde tutuklu olan 76 yaşındaki Ahmet Sılık, Adli Tıp Kurumunun “hayatını yalnız idame ettiremez” raporuna rağmen tahliye edilmedi. Aile ise kısmi felç geçiren ve unutkanlık yaşayan Sılık’ın tahliye edilmesini istiyor.

BOLD – Menemen R Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutuklu Ahmet Sılık’ın sağlık durumu her geçen gün ağırlaşıyor. Sılık’tan bir aydır haber alamadığını belirten eşi Binefş Sılık, ise “Beni ve çocuklarını tanıyamaz hale geldi. Unutkanlığı olduğu için gardiyanlara ‘ilacımı verin’ diyemiyor. Bu zulüm bitsin” diyerek tahliye talep etti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ruken Demir’in haberine göre İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutuklu Ahmet Sılık 4 Kasım 2011 tarihinde hakkında “ihbar” olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı ve ardından “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklandı. Bir yıla yakın tutukluluğunun ardından tahliye edilen Sılık, Yargıtay’ın 6 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasını onamasının ardından yeniden cezaevine girdi.

KISMİ FELÇLİ TUTUKLU, İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

Daha önce prostat, şeker, kalp, yüksek tansiyon gibi hastalıkları bulunan ve beyne giden damarları tıkandığı için 2 ayrı ameliyat geçiren Sılık’ın sağlık durumu, cezaevine girdikten sonra daha da kötüleşti. Cezaevine girdikten sonra kısmi felç geçirerek, unutkanlık yaşamaya başladı. İhtiyaçlarını karşılayamayacak hale geldi. Adli Tıp Kurumu ise, sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmeyen Sılık hakkında “hayatını yalnız idame ettiremez” raporu hazırladı.

“ELBİSELERİNİ NASIL GİYECEĞİNİ BİLEMİYOR”

Eşinin artık çocukları ve kendisini tanıyamadığını aktaran Binevş Sılık, “Ben yaşımdan dolayı çok fazla dışarı çıkarmıyorum. Çocuklarım gitmek istiyorlar ancak sürekli ‘karantinada’ deniliyor. Şuan telefonla da görüşemiyoruz. Ne durumda olduğunu bilmiyorum. En son görüşte eşim kıyafetlerini nasıl giyeceğini bilmiyordu. Su içmeyi bile unutmuştu. Unutkanlığı olduğu için gardiyanlara ‘ilacımı verin’ diyemiyor.” sözleriyle eşinin durumunu anlattı.

Son görüşünde eşinin tekerlekli sandalyeyle getirildiğini ve bir bacağında kısmi felç olduğunu söyleyen Sılık, bir ay önce yaptıkları telefon görüşmesin de ise, eşinin telefonu kaldıramadığını ve bundan kaynaklı görüşmeyi kısa tuttuklarını anlattı. “Hükumet neden hasta tutukluları cezaevinde tutuyor?” diye soran Sılık, şöyle dedi: “Cezaevi müdürüne ‘eşimi bırakın, neden bırakmıyorsunuz’ diye sordum. O da, ‘benim elimden bir şey gelmez. Bırakın derlerse bırakırım’ dedi. ‘Cezaevinde kalamaz’ raporu var. İzmir Savcısı ‘cezaevinde kalabilir’ diyor. Kendisi bile ‘Benim çıkacağımdan umudum yok, buradan çıkamayacağım’ diyordu.”

ADALET BAKANINA TAHLİYE ÇAĞRISI

Bir an önce hasta tutukluların tahliye edilmesini isteyen Sılık, koronavirüs (Kovid-19) salgınının cezaevlerinde oluşturduğu riske değindi. Sılık, “Son düzenleme ile bütün taciz ve tecavüz suçluları ile katiller çıktı. Hasta tutuklular çıkmadı. Hükümet siyasi hasta tutukluları ölüme terk ediyor. Bu zulmü kabul etmiyoruz. Kimse cezaevinde ölsün istemiyoruz. Bu yapılanlara sessiz kalmayacağım. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül bunca zulmü görmüyor mu?” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder