18 Aralık 2020 Cuma

Ucuz ekmek kuyruğu: 60 yaşındayım 1 lira için 2 saattir sıradayım!

İstanbul Halk Ekmek büfelerinde uzun kuyruklarda ekmek almak için bekleyen vatandaşlar, ekmek kuyruklarının sebebini anlattı. Bir vatandaş, “Asgari ücretle çalışan nasıl geçinsin? Her şeyden kısıyoruz. Ekmek bile alamayacak duruma geldik, ondan bile tasarruf yapıyoruz. Bak ben 60 yaşındayım, 1 lira için sıradayım” dedi.

BOLD – Ekonomik krizin etkisiyle tasarrufa yönelen vatandaşlar ekmeği ucuza almak için İstanbul Halk Ekmek büfelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Evrensel gazetesi Sultangazi ve Esenyurt’ta Halk Ekmek bayilerinin önünde bekleyen vatandaşlarla görüştü. Sultangazi’de saatlerdir sıra beklediğini söyleyen 60 yaşındaki vatandaş, “Ekmek 2 lira olunca saatin önemi yok, ekmeği alana kadar bekliyoruz” diyor, “Hastalık var, stres var ama her şeye zam zam bizim de yapacak bir şeyimiz yok. Hastalığa karşı iyi beslenin diyorlar ama neyle beslenelim? Çocuk çok, ekmek lazım. Beklemek zorundayız anlayacağın bu sırayı. Bak ben 60 yaşındayım, 1 lira için sıradayım” dedi.

BEKLEMEK ZORUNDAYIM

Sırada bekleyen başka bir kadın da, boyun fıtığı olmasına rağmen uzun kuyrukta beklediğini belirterek, “Her şeyden tasarruf yapıyoruz. Para olsa kim burada sırada bekler? Ama olmadığından bekliyoruz, beklemek zorundayım. Arada memleketten yollananlar sayesinde geçinebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

NE DİYELİM BAŞTAKİLER UTANSIN

Ekmek kuyruğunda bekleyen başka bir kadın ise, şunları söyledi: “Köylerden gelmezse bir şey geçinemiyoruz zaten. Pandemi desteklerine de başvurduk ama ses soluk yok. Maaş yatıyor, banka kesiyor zaten bir kısmını, bir kısmı da kira faturalar derken bana kalıyor 400 lira. Bir pazara gitsek doğru düzgün bir şey alamadan dönüyoruz. Her şeye gelmiş zam. İki çocuğu evde bırakıp geldim. Biri derse girmeye çalışıyor zar zor telefondan, diğeri de henüz küçük. Mecburum yani bu sırada bekleyeyim ki ekmek alayım. Ne diyelim baştakiler utansın.”

ZAMLAR YÜZÜNDEN SOĞUKTA BEKLİYORUZ

Sırada bekleyen başka bir kadın da, zamlardan şu sözlerle şikayet etti: “İnsanlar bu cefayı zamlar yüzünden çekiyor. Pandemi koşullarında, soğukta beklemek zorundayız yazık günah yani. Ekmek arabalarını, bayileri çoğaltmalılar. 2 saat bekliyoruz bu soğuklarda. Zamlar yüzünden olmasa zaten ben de giderim 2 liraya bakkaldan ekmek alırım ama ne zaman fırıncılar zam yaptı, vatandaş Halk Ekmek sırasında soluğu aldı. Biz yine bir şekilde bulabiliyoruz, bir de kiracıları, bulamayanları düşünün.”

HER ŞEYİN UCUZUNU ALIYORUZ

İşçi ve çalışanların yoğun olarak yaşadığı İstanbul’un yoksul semtlerinden Esenyurt’ta da ekmek büfelerinde kuyruklar bulunuyor. Sırada bekleyen Fatma isimli kadın, şunları anlatıyor, “Asgari ücretle çalışan nasıl geçinsin? Her şeyden kısıyoruz işte. Ekmek bile alamıyoruz, ondan bile tasarruf yapıyoruz siz düşünün. Günde 5 ekmek alsak 10 TL ediyor. Burada 5 TL. Ayda 150 TL tasarruf ediyoruz. Bununla bir faturamızı ödüyoruz. Sadece ekmekten değil, her şeyden kısıtlamaya gidiyoruz. Her şeyin en ucuzunu alıyoruz. Market market geziyoruz, nerede indirim var diye. Ev kira değil, bir de evi kira olanları düşünün.”

KURU EKMEK BİLE BOĞAZIMIZA ZOR GİRİYOR

Kardeşinin engelli maaşıyla geçindiklerini belirten  başka bir kadın ise, “Ben de arada ev temizliğine gidiyordum. Pandemiden dolayı ev temizliğine de gidemiyoruz. Şaştık kaldık, bir kuru ekmek bile boğazımıza zor giriyor. ‘Sağlıklı beslenin’ diyorlar. Biz ancak meyve, sebzeyi rüyamızda görüyoruz. Kırmızı et dolabımıza girmez, tavuk eti de bir yıldır alamadık. Bizim ki yaşamak değil” dedi.

Çay-simit hesabı yerle bir: Asgari ücret simide bile yetmiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder