15 Aralık 2020 Salı

İngiltere’de koronanın daha hızlı bulaşan yeni bir türü tespit edildi

İngiltere’de yeni tip koronavirüsün daha hızlı yayılmasını sağlayacak şekilde mutasyona uğradığı tespit edildi. Artan vakalar karşısında başkent Londra’da en sıkı önlemlerin uygulanacağı bildirildi. Hollanda da koronavirüs vaka sayılarını düşürebilmek için 5 hafta kapanma kararı aldı. 

BOLD – İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, parlamentoda yaptığı açıklamada, geçen hafta piyasaya sürülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının faydalarının görülmesinin zaman alacağını ve sabır gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Londra’nın yanı sıra İngiltere’nin doğusu ve güneydoğusunda vaka sayısında “keskin” bir artış olduğunu kaydeden Hancock, virüsün mutasyona uğradığını ve bu yeni türle 1000’den fazla kişinin enfekte olduğunu belirlediklerini açıkladı.

Bu türle beraber vaka sayısının hızla arttığını ve Dünya Sağlık Örgütünü (DSÖ) bilgilendirdiklerini aktaran Hancock, bu türün diğer türlerden daha ciddi hastalığa yol açma ihtimalinin düşük olduğunu vurguladı.

İngiltere’nin güneydoğusunda “Kovid-19’un daha hızlı yayılan yeni bir türünün” bulunduğu haberlerine ilişkin DSÖ’den de açıklama geldi.

DSÖ’nün Kovid-19’a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove ise “Şimdiye kadar bu varyantın farklı davrandığına dair bir kanıt yok ama elbette, bunu doğru bir şekilde değerlendirmek için temkinli davranıyoruz.” dedi.

LONDRA İÇİN YENİ ÖNLEMLER

Bu arada Londra ile Essex ve Hertfordshire’ın bazı bölgelerinin çarşamba günü 00.01’den itibaren en sıkı önlemlerin yer aldığı 3. kademeye geçeceğini açıklayan Sağlık Bakanı Hancock, bu yerlerde görülen artışta yeni türün ne kadar etkili olduğunu henüz bilmediklerini ifade etti.

3. aşama kısıtlamalar kapsamında, kafeler ve restoranların sadece paket servisi yapmasına izin verilecek, barlar kapatılacak.

İnsanlar birlikte yaşamadıkları kişilerle kapalı mekanlarda ve evlerin bahçelerinde görüşemeyecek.

Futbol stadyumları taraftarlara kapatılacak, kapalı spor salonları hizmet veremeyecek.

Tiyatrolar da kapılarını bir kez daha kapatmak zorunda kalacak.

64 bin 170 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede, 5 Kasım-2 Aralık’ta ulusal çapta karantina uygulanmıştı.

HOLLANDA 5 HAFTA KAPANACAK

Hollanda, koronavirüs vaka sayılarını düşürebilmek için beş hafta kapanma kararı aldı.

Alınan sıkı tedbirler, Mart ayından beri ilk kez ulusa seslenen Hollanda Başbakanı Mark Rutte tarafından açıklandı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Bir şeylerin düzelmesi için bu ekşi elmayı ısırmamız gerekiyor” dedi.

Hollanda Başbakanı, “Bu şu an ya da bir haftada veya bir ayda olmayacak. Ama aşının da gelmesiyle 2021 gerçekten tünelin ucunda ışığın göründüğü bir umut yılı olacak” dedi.

Hollanda’da temel ihtiyaç ürünlerinin satıldığı süpermarket ya da eczane gibi işletmeler hariç tüm dükkanlar 15 Aralık Salı’dan 19 Ocak Salı’ya kadar kapalı tutulacak.

Esrar satılan kafeler ve restoranlar sadece paket servis yapabilecek.

Okullar da 16 Aralık Çarşamba’dan 19 Ocak Salı’ya kadar kapalı olacak.

Hollanda Başbakanı Rutte beş haftalık süreçte müze, hayvanat bahçesi, sinema, tiyatro, spor salonu ve kuaförlerin de kapalı olacağını belirtti.

Rutte, evden çıkmama tavsiyesinde bulunduğu vatandaşların günde en fazla iki misafir alabileceğini, bu sayının Noel’de üçe çıkacağını açıkladı.

Açıklanan tedbirler, Hollanda’nın pandemi döneminde aldığı en sert korona önlemleri oldu.

Günlük vaka sayılarının 10 bin civarında seyrettiği 17,5 milyon nüfuslu Hollanda’da Kovid-19 kaynaklı toplam can kaybı da 10 bini geçmişti.

Almanya’da koronavirüs salgınının kontrolden çıkma riski var

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder