15 Aralık 2020 Salı

Haydarpaşa Garı kazılarında gizemli bir yapı bulundu

İstanbul Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı’nda uzun süredir devam eden kazılarda, mermer tabanlı ve içinde toplu mezarlar da olan gizemli bir yapı bulundu.

BOLD– Haydarpaşa Garı’nda 2018 Mayıs’tan beri devam eden kazılar Kadıköy’ün tarihine ışık tutmaya devam ediyor. İki yıl öncesine kadar her gün binlerce insanın koşturduğu peronların altında toplu mezarları da içeren mermer tabanlı bir yapı keşfedildi.

BİR ÖRNEĞİ DAHA YOK

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre, Kadıköy Haydarpaşa’daki kazılarda peronların altında mermer tabanlı, apsidal formlu oldukça geniş bir alana yayılan mimari yapı tespit edildi. Apsidal form; Romanesk, Bizans ve Gotik Hıristiyan manastır, katedral ve kilise mimarisinde kullanılan yarı dairesel veya çok köşeli yapılarda kullanılmış olmasıyla biliniyor. Ancak yeni keşfedilen bu yer kiliseye benzemediği için daha da gizemli hale geldi. Toplu mezarlar da bulunan Haydarpaşa’daki yapının bu sebeple kutsal kabul edilen bir alan olabileceği tahmin ediliyor.

Kazıda görev yapan arkeologların açıklamalarına göre, kiliseye benzemeyen ve tek apsidal formlu bir yapıya bugüne kadar rastlanmamıştı. Alanda görev yapan arkeologlar konuyla ilgili olarak “Henüz bir tanımlama yapamıyoruz. Zemini oldukça düzgün ince işçilikle döşenmiş mermer bloklarla kaplı. Mermerlerin altında mezar odası tespit ettik. Etrafında toplu mezarlar da bulduk. Tüm bunlar buranın kutsal olduğunu, dini bir amaçla kullanıldığını bize düşündürüyor. Kazı çalışmaları derinleştikçe gizemin çözüleceğini düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

TARİHİ AYAZMA

Haydarpaşa kazı alanında bu gizemli yapı dışında suyu hâlâ akmakta olan bir de ayazma bulundu. Antik dönemle ilgili kaynaklarda bulunan bilgiye göre iki adet su haznesi bulunan bu ayazma, Roma döneminde yaşamış Dionysisos Byzantios’un “Boğaziçi’nde Bir Gezinti” kitabında Hermegora adını vererek anlattığı kesintisiz akan su kaynağı ile eşleşiyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder