16 Aralık 2020 Çarşamba

Tutuklu ve mahkumlar Elazığ cezaevindeki hak ihlallerini anlattı

Diyarbakır Barosu, Elazığ Cezaevindeki hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Raporda öne çıkan başlıca konular ise beslenme yetersizliği, sağlık ve hijyen oldu.

BOLD – Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu üyelerinin, Elazığ Kampus Cezaevi’ndeki kalan tutuklularla görüşerek hazırladığı raporda, revir ve hastane sevklerinin uzun sürelerle bekletildiği, spor aktivitelerinin durdurulduğu, yemeklerin sağlıklı olmadığı, kitap, gazete ve dergilere ulaşmada problemler yaşandığı belirtirdi.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin başvurusu üzerine sağlık durumlarını gözlemlemek ve hak ihlallerini tespit etmek amacıyla Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu üyelerinden oluşturulan heyet, cezaevlerindeki 14 tutuklu ile görüştü. Hazırlanan raporda cezaevinde yaşanan hak ihlalleri anlatıldı.

YEMEKLER KÖTÜ VE YETERSİZ

Tutuklu ve mahkumların en çok şikayet ettiği konular arasında yeterli ve sağlıklı beslenememek var. Görüşmelerde, yemeklerin az verildiği, bazı öğünlerin sadece çorba ile atlandığı, yemek kalitesinin çok düşük olduğu belirtilmiştir. Kalan yemeklerin ertesi gün farklı şekillerde mahkumlara verildiği ileri sürüldü. Diğer yandan kantinin Kovid-19 sonrasında kapandığı bu nedenle ihtiyaçların karşılanamadığı belirtildi. Kantinin açık olduğu zamanlarda ise kantinde satılan ürünlerin fiyatlarının çok yüksek olduğu belirtildi.

REVİR VE HASTANE HAKKI KULLANILAMIYOR

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre raporda, pandemi gerekçesi ile tutuklu ve hükümlülerin revir ve hastane haklarını kullanamadığının altı çizildi. Yapılan görüşmelerde anlatılanlara göre 1 yıla yakın zamandır revire çıkılamıyor. İlaç temini konusunda ise problemler yaşanıyor. Pandemi ve personel yetersizliği gerekçe gösterilerek 2020 Şubat ayından beri spor ve hobi faaliyetlerine izin verilmiyor.

Diğer yandan talep edilen kimi gazete ve dergiler verilmiyor. Bir kişiye 2 ayda sadece 1 kitap veriliyor. Cezaevine Kürtçe kitap alınmasına izin verilmiyor. Gerekçe olarak da bunları okuyacak infaz memurlarının olmadığı belirtiliyor.

PANDEMİ SÜRECİNDE TEMİZLİK YETERSİZ

Cezaevlerinde belirtilen en önemli problemlerden biri de temizlik ve hijyen. Görüşmelerde ortaya çıkan bilgilere göre cezaevinde hijyen sağlanmıyor. Koğuşlara yeterli miktarda sıcak su verilmiyor. Kendilerine saç kesim makinesi verilmeyen tutuklu ve hükümlüler saçlarını ya uzatıyorlar, ya da tamamen kazıyorlar. Diğer yandan son bir ay içinde 15 kişinin covid-19 hastalığına yakalandığını, cezaevinde olan Fevzi Fidan’ın testinin hala pozitif olduğu belirtiliyor. Ayrıca Kimi koğuşlarda yeterli sayıda masa ve sandalye bulunmadığı için yemek yemek için sıra bekleniyor.

İddialara göre son zamanlarda avukat görüşlerinin ardından tutuklu ve mahkumların odaları aranıp, avukat görüşünün içeriği sorgulanıyor. Avukat tarafından verilen evraklara bakılıyor. Ayrıca cezaevi müdürüne iletilen sorunların cevapsız kaldığı, yazılan dilekçelere cevap verilmediği ve idarenin mahpuslarla iletişimde olmadığı belirtiliyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder