16 Aralık 2020 Çarşamba

Yunanistan savunma bütçesini geçen yıla göre 5 katına çıkardı

Yunanistan’ın 2021 savunma bütçesinin 2,5 milyar euroya çıkartılmasını öngören bütçe tasarısı Salı günü parlamentodan geçti. Böylece, Atina, savunma bütçesini geçen yıla oranla beş katına çıkartmış oldu. Yunanistan, Fransa’dan bu kapsamda 18 Rafale tipi savaş uçağı alacak.

BOLD – Başbakan Kiryakos Mitsotakis, orduya ayrılan bütçedeki bu büyük artışı son dönemde Doğu Akdeniz’de Türkiye’yle yaşanan gerginlikle gerekçelendirdi.

ATİNA, FRANSA’DAN 18 SAVAŞ UÇAĞI ALACAK

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Yunanistan’ın Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağı almak üzere birkaç gün içinde anlaşma imzalayacağını açıkladı.

Parlamentoda konuşan Miçotakis, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının paylaşımıyla ilgili gerilimin ve Türkiye ile anlaşmazlıkların arttığı bir dönemde ülkesinin ordusunu güçlendirmeyi ve savunma kapasitesini geliştirmeyi hedeflediğini belirtti:

“Birkaç gün içinde 18 adet Rafale tipi jetin Fransa’dan satın alınması için anlaşma burada, Atina’da imzalanacak.”

Savaş uçakları 2021’de Yunanistan’a teslim edilecek.

Atina, Rafale tipi 18 Fransız savaş uçağının yanı sıra dört yeni fırkateyn, mühimmat ve çeşitli askeri teçhizat satın almayı planlıyor.

YUNANİSTAN’IN SAVUNMA BÜTÇESİ

Üretimin dörtte birinin son 10 yılda mali krizler sebebiyle düştüğü Yunanistan, 2017’de resesyondan çıkmıştı ancak koronavirüs salgınıyla birlikte yeniden ekonomik sorunlar yaşamaya başladı.

Yunan hükümetinin 2021 bütçesi kapsamında açıkladığı tahminlere göre ülke ekonomisinin yüzde 10.5 küçülmesi bekleniyor.

Yunanistan, ekonomik krizin ülkede en ağır yaşandığı dönemde dahi yüksek askeri harcamalarında kısıntıya gitmemişti. Güncel NATO verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2,58’ini savunmaya ayıran Yunanistan, bu oran göz önünde bulundurulduğunda toplam askeri harcamalarda ABD’den sonra müttefikler arasında ikinci sırada yer alıyor.

Ülkede Temmuz 2019‘da iktidara gelen Miçotakis hükümeti, milliyetçi – muhafazakar çizgisiyle biliniyor. Yunanistan Başbakanı, askeri bütçenin yüksekliği konusunda sık sık Türkiye’yi gerekçe gösteriyor.

Miçotakis, geçen Mart ayında gerçekleştirdiği Berlin ziyaretinde de ülkesinin askeri harcamalarının neden bu kadar yüksek olduğu sorusuna, “Çünkü komşumuz Türkiye, Danimarka değil” yanıtını vermişti.

Almanya’da Barış Araştırmaları Enstitüsü (BICC) tarafından yayımlanan 2020 Küresel Silahlanma Endeksi (GMI) raporuna göre, Türkiye, askeri harcamaların GSYH’ya oranı yüzde 1,8 ile endekste 20’nci sırada yer aldı.

Yunanistan ise endekste askeri harcamaların GSYH’ya oranı yüzde 1,6 ile 12’nci sırada yer alırken, raporda Güney Kıbrıs Rum Kesimi de Yunanistan’ın hemen ardından 1,2 ile 13. sırada yer aldı.

İsrail ve Ermenistan 2020’de en çok silahlanan ülkeler oldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder