17 Aralık 2020 Perşembe

Savunma Sanayii Başkanından ABD yaptırımına tepki: Dostluğa sığmaz

ABD’nin yaptırımlarına, yaptırım listesindeki Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’den ilk yorum geldi. Yaptırımların herhangi bir zafiyet oluşturacağını düşünmediğini belirten Demir, ABD’nin kararının dostluğa ve müttefikliğe uymadığını söyledi.

BOLD – ABD’nin S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye uyguladığı yaptırım listesinde adı geçen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yaptırımlar hakkında konuştu. Demir, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik birimlerinin yaptırımdan etkilenmeyeceğini ileri sürdü.

Birgün’ün haberine göre ABD’nin yaptırım kararının hukuken de siyaseten de yanlış bir adım olduğunu ifade eden Demir, “Bu yapılanların dostluğa, müttefikliğe sığmadığını sürekli olarak belirttik. Projelerimiz genelde savunma sanayisi şirketleri üzerinden yürür ve bunların hiçbiri yaptırım kapsamında değil” yorumunda bulundu.

“ZAFİYET YARATMAZ”

Yaptırım kararıyla ilgili “Herhangi bir zafiyet yaratacağını düşünmüyorum” diyen Demir “Metinde, bu tarihten önce imzalanmış anlaşmalar ve mutabakatları etkilemeyeceği var. O yüzden endişeye mahal yok. Bir ülkenin tek taraflı aldığı karar. Türkiye’nin veya başka bir ülkenin egemenlik haklarına saldırı.” ifadelerini kullandı.

DEMİR’DEN GİZLİ AMBARGO İDDİASI

Birkaç senedir Türkiye’ye gizli bir ambargo uygulandığını ileri süren Demir, “Yaptırım F-16’ların ihtiyaçlarını karşılayan kuruma değil. Bizim finansal erişime ihtiyacımız yok, şimdiye kadar olmadı. Kredi mekanizmasının kullanılacağı yerde ana yüklenici devreye girer. Birkaç senedir talep ettiğimiz şeyler gelmiyor. Engel ‘Hayır’ şeklinde gelmiyor, işlemin uzatılması, sürüncemede bırakılması gibi yöntemle yapılıyor.” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder