13 Ocak 2019 Pazar

Yandaş firmanın kataloğu “ihale şartnamesi” oldu

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) dönemine damgasını vuran “adrese teslim ihale”lerden birine de Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) çıktı.

TEDAŞ’ın açtığı “Eğitim ve sertifikasyon eğitimi malzeme alımı” ihalesi için kurumca hazırlanan şartnamenin, “yandaş” olarak tanımlanan hükümete yakın bir firmanın kataloğu üzerinden hazırlandığı ortaya çıktı.

MALİYET, PİYASA ŞARTLARINA GÖRE DEĞİL, YANDAŞ FİRMALARIN VERİLERİ ÜZERİNDEN HESAPLANDI

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre, 2,4 milyon liralık ihaleye katılmak için Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden doküman indiren 5 firmadan 4’ü “Şartlarımız tutmuyor.” diyerek ihaleye katılmaktan vazgeçti.

Sadece 1 firma ihaleye katıldı. Maliyet de bu firmayla bağlantılı olan 2 ayrı firmanın verileri üzerinden hesaplandı. Sayıştay, “Güven sarsıldı, eşitlik ihlal edildi.” dedi.

İHALEYE BAŞVURAN 3 FİRMA DA AKRABA

Sayıştay’ın TEDAŞ raporunda yer alan ihaleyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

“İhaleye, bir tek firmanın yan kuruluşları olan 3 firma başvurdu. Maliyet, piyasa şartlarına göre değil, bu bir firmanın yönlendirmesiyle verilen rakamlar üzerinde hesaplandı. Firmaların biri ithalatçı, diğeri bu ithalatçı firmanın yan şirketi, bir diğeri ise aynı ithalatçı firmanın Ankara bayisi çıktı. 29.12.2017 tarihinde bu firmayla sözleşme imzalandı.

İhale dökümanının, mevzuat kurallarına uygun ve rekabetçi bir anlayışla düzenlenmemesinden dolayı 5 istekli adayından sadece biri ihaleye teklif verdi. Teknik şartnamelerde tariflenen ürün bilgileri ile yaklaşık maliyetin oluşturulmasında kullanılan bilgilerin yüklenici firmanın ürün katalog bilgileriyle içerik olarak örtüşmesi, teknik şartnamenin bu katalog bilgileri üzerinden hazırlandığı izlenimine yol açtı.

Kamu İhale Kanunu’na (KİK) aykırı bu işlem nedeniyle ihalelerde saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri ihlal edildi.”

“KAMU YÖNETİCİLERİ DİLEDİĞİ GİBİ DAVRANAMAZ”

Kamuya ait kaynakların tüm toplumunun ortak değeri olduğuna vurgu yapan Sayıştay, “Kamu yöneticileri toplumun ortak değeri olan kamusal kaynakların kullanılmasında dilediği gibi davranmaz. Bu kaynakların etkin ve verimli biçimde kullanılmasını sağlamak için birçok ilke benimsenmiştir. Bu ilkeler arasında şeffaflık, eşit muamele ve rekabet ilkeleri sayılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Tirebolu Belediyesi, AKP teşkilatını maaşa bağlamış

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder