16 Nisan 2020 Perşembe

Yargıtay domuz gribinden ölüme ‘iş kazası’ dedi

Yargıtay, yurt dışında yakalandığı domuz gribinden yaşamını yitiren işçinin ölümünün ‘iş kazası’ olduğuna hükmetti. Bu emsal kararla artık koronavirüsten dolayı yaşamını yitiren işçiler için de “iş kazası” kararı verilebilecek.

BOLD – Yurt dışı seferinde, salgın hastalığa yakalanan tır şoförü hayatını kaybetti. SGK, ölümü iş kazası saymadı. Tır şoförünün ailesi konuyu yargıya taşıdı. Mahkemenin “iş kazası değildir” kararının götürüldüğü Yargıtay, işçinin ölümünü “iş kazası” saydı.

KAZA SONRASI TEŞHİS KONMUŞ

Özel bir şirkette tır şoförü olarak çalışan işçi, 11 Aralık 2009 günü Ukrayna seferinden döndükten sonra rahatsızlandı. Yapılan tedavi sonrası şoför için “akut üst solunum yolu enfeksiyonu, tanımlanmamış” raporu verildi. Bir süre sonra şoför, trafik kazası geçirince yeniden devlet hastanesine kaldırıldı. Tedavinin ardından taburcu edilen şoför, üniversite hastanesine müracaat etti. Yapılan teşhiste tır şoförünün domuz gribi salgınına yakalandığı belirlendi. Tedavi altına alınan şoför, 10 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitirdi.

SGK, İŞ KAZASI SAYMADI

Tır şoförünün ölümüne SGK “iş kazası” demedi. SGK’nın bu kararına karşı İş Mahkemesinde dava açan aile, salgın hastalığın Ukrayna seferi sırasında bulaştığını söyledi. Mahkeme, davanın reddine hükmetti. Kararı aile temyiz edince Yargıtay 21. Hukuk Dairesi TIR şoförü hakkında Adli Tıp Kurumunca hazırlanan raporda işçinin salgın hastalığa yurt dışında yakalandığının vurgulandığını hatırlattı.

YARGITAY: İŞ KAZASI OLARAK KABUL EDİLMELİ

Tır şoförünün Ukrayna seferi sırasında domuz gribine yakalandığının dile getirildiği Yargıtay kararında, “Somut olayda, tır şoförü olan davacı murisinin 26.11.2009 tarihinde davalı işveren tarafından Ukrayna’ya sefere gönderildiği,11.12.2009 tarihinde Türkiye’ye giriş yaptığı ortadadır. Buna göre davacı murisinin, iş veren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle Ukrayna’ya yapılan sefer sırasında bulaştığı rapor kapsamından anlaşılan H1N1 virüsüne bağlı olarak, daha sonra meydana gelen ölümünün iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiği açıktır. O halde, davacı ve davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm oy çokluğu ile bozulmuştur” denildi.

Gezi katillerinden Tosuncuk’a, madencilerin faillerinden Çorlu’ya kadar herkese af!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder