18 Nisan 2020 Cumartesi

Çalışmaya zorlanan işçiler koronaya yakalanıyor: Vakaları gizliyorlar

Koronavirüs nedeniyle dünyada yaşam yavaşlarken, Türkiye’de ise birçok işçi salgın riskine rağmen çalıştırılmaya devam etti. İSİG Meclisi’nin raporuna göre, salgının ilk ayında 52 işçi Kovid-19 nedeniyle can verirken 855 işçi de koronaya yakalandı.

BOLD – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kovid-19 salgını döneminde işçi sağlığı ve iş güvenliğini ele alan rapor yayımladı. İlk salgın vakasının açıklandığı 11 Mart günü ile 10 Nisan arasında yaşanan gelişmeleri içeren rapora göre, salgının ilk ayında en az 52 işçi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. En az 159 iş yerinden 855 işçinin Kovid-19 testi pozitif çıktı.

EN ÇOK İŞÇİ ÖLÜMÜ İSTANBUL’DA

Rapora göre, salgının ilk ayında Kovid-19 kaynaklı iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 52 işçinin 45’i erkek, 7’si kadındı. Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren işçilerin yaş ortalaması 51 olarak saptandı. ilk ayında İstanbul’da 29, İzmir’de 4, Ankara’da 3; Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Uşak’ta 2’şer işçi can verdi. Diyarbakır, Aydın, Balıkesir, Düzce, Mardin, Muğla ve Zonguldak ile Belçika’da da birer işçi yaşamını yitirdi.

SALGIN GEREKÇESİYLE İŞLERİNDEN ATILDILAR

Rapora göre salgının ilk bir ayı hem siyasi iktidar hem de patronlar tarafından ‘fırsat’ olarak görüldü. 81 iş yerinde işten çıkarmalar yaşandı. İşten çıkarmaların en yoğun olduğu iş kolları inşaat ve konaklama oldu. Üretim/hizmetin durmasında kaynaklı fiili olarak işsiz kalan işçiler de oldukça fazla. Binlerce restoran ve turizm işçisi ile özellikle kayıt dışı istihdamın ana kitlesi olan kadın, çocuk ve göçmen işçiler işsiz ve gelirsiz kaldı.

SALGINA KARŞI ÖNLEM ALINMADI

İşsizliğin koz olarak kullanıldığı iş yerlerinde üretim baskısı ve kötü koşulları devam ederken, salgına karşı neredeyse hiçbir önlem alınmadı. İSİG Meclisi, 251 iş yerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını ve işçilerin risk altında çalışmaya zorlandığını tespit etti. Pek çok sektör ve iş yerinde işçilerin birbirine yakın biçimde, kişisel koruyucu ekipman verilmeden çalıştırıldığı; yemekhanelerde, işçi servislerinde ve yakın zamana kadar toplu taşımada sıkışık şekilde işe gidip geldiği, bireysel hijyenlerine dikkat edecek koşul ve zamanlarının olmadığı görüldü.

POZİTİF VAKALAR GİZLENDİ

Rapora göre, 11 Mart-10 Nisan arasında en az 159 iş yerinde 855 işçinin kovid-19 testi pozitif çıktı. İş yerlerinde virüse yakalanan işçi sayısı giderek artarken, bazı iş yerlerinde pozitif vakalar gizlendi ya da bilinmesine rağmen hiçbir önlem alınmadan üretime devam edildi. Başta Arçelik, Tekfen, Posco Assan, Koton, Çokaloğlu Limanı, Emaar şantiyesi gibi büyük iş yerleri olmak üzere, vaka görülen iş yerlerinin çoğunda üretim sürdürüldü, işçilerin yaşamı ile oynandı.

Doğmamış çocuğunu Cemaat kolejine göndermekle suçlayıp hapse attılar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder