18 Nisan 2020 Cumartesi

Lale Devri’nden korona zekatına kılıf buldular: Yöneticiye mal lazımsa tahsili halktan olur

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın müşaviri Ahmet Belada, Lale Devri defterdarlarından Sarı Mehmet Paşa’nın kitabından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kampanyasına dayanak buldu: “Yöneticiye mal lazımsa tahsili halktan olur!”

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğon’ın, koronavirüsle mücadele gerekçesiyle ‘zekat’ dahil halktan ‘maddi yardım’ talebinin tartışmaları devam ederken, kimileri de sürece tabir yerindeyse kılıf bulma gayretlerini sürdürüyor.

18’İNCİ YÜZYIL DEVLET ADAMININ ESERİNDEN TAVSİYE SUNDU

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Başkanlık Müşaviri Ahmet Belada, Osmanlı döneminde yazılan ‘Devlet Adamına Nasihatler’ kitabındaki tavsiyeleri paylaştı.

Ali Erbaş’ın 3 yıllık müşaviri Ahmet Belada

Birgün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre Belada, Lale Devri defterdarlarından Sarı Mehmet Paşa’nın kaleme aldığı kitapta, “Yöneticiye mal lazımdır, malın tahsili halktan olur” önerisinin yer aldığını aktardı.

ALİ ERBAŞ’IN 2017’DEN BU YANA MÜŞAVİRLİĞİNİ YAPIYOR

2017’den bu yana Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın müşavirliğini yapan Ahmet Belada, kuruma yakınlığı ile bilinen ‘diyanethaber.com.tr’ sitesi için bir yazı kaleme aldı.

Yazısında, Lale Devri defterdarlarından Sarı Mehmet Paşa’nın ‘Devlet Adamlarına Nasihatler’ eserini tekrar okuduğunu ifade etti.

Aralarında, “Kötü sözlü olma, cömert ol. Toplum düzenini bozmayı adet etme. Âlemin nizamının aslı adalettir. Adaletsiz saltanat (devlet) sağlam olmaz” gibi tavsiyeler de yer alan kitaptaki 42 öneriyi paylaştı.

İKİ DÖNEM DE AYNI NOKTADA BULUŞTU YORUMLARINA YOL AÇTI

Belada’nın, tarihte ‘israf’ ile anılan Lale Devri gibi bir dönemde defterdarlık yapan Sarı Mehmet Paşa’nın önerilerini paylaşması, “O dönemde israf yüzünden para bulmak zordu, şimdi de. Demek ki o zaman da israfa karşı halktan para istenilmiş” yorumlarına yol açtı.

Lale Devri, dönem minyatürlerinde de bu şekilde yer almıştı.

OTOMATİK ZEKAT HESAPLAMA SİSTEMİ HAZIRLANDI

Öte yandan 2018’de 1,3 milyar lira bağış toplayan Diyanet Vakfı da zekat hesaplama modülü hazırladı. ‘Ramazan ayında zekat vermek isteyen vatandaşlara kolaylık sağlamak’ gerekçeli sitede ‘Otomatik zekat hesaplama’ sistemi de yer aldı.

DEKONTLARIN MÜFTÜLÜKLERE GETİRİLMESİ İSTENMİŞTİ

Diyanet, Erdoğan kampanyası kapsamında personelden en az 250 lira bağış ve dekontların müftülüklere bildirmesini talep etmişti.

Kovid-19’u yenen eczacı Çalışkan: Moralinizi yüksek tutun ve temastan kaçının

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder