14 Nisan 2020 Salı

İşçinin torbasından Varlık Fonu denetimi ertelemesi çıktı

Salgın süresince işten çıkarmaları üç ay yasaklayan, grevi 6 aya kadar erteleyen ve işçiye 1177 TL aylık belirleyen öneri torba yasa teklifi ile Meclis gündemine geldi. Torba yasa teklifinde Türkiye Varlık Fonu’nun denetiminin eylül ayına ertelenmesi dikkat çekti.

BOLD – Koronavirüs salgını süresince işçi çıkarmayı üç ay yasaklayan, işçiye 1177 TL ücret verilmesini öngören torba yasa teklifi AKP tarafından Meclis’e sunuldu. Tasarı ile işçinin grev hakkı 6 aya kadar ertelenebilecek.

İŞÇİ TAMAMEN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILABİLECEK

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre “Yeni Koronavirüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığıyla gündeme gelen 15 maddelik düzenleme Meclis’e sunuldu. Kanunla İş Yasası’na eklenen maddeyle 3 ay süreyle ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller’ dışında işçi çıkarılamayacak. Ancak bu sürede işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek.

SÜRE 3 AY DAHA UZATILABİLECEK

Cumhurbaşkanı 3 aylık süreyi 6 aya kadar uzatabilecek. Bu sürede işveren işçiyi çıkarırsa brüt asgari ücret tutarında para cezası ödeyerek kurtulacak. Ücretsiz izne çıkarılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15 Mart’tan sonra işten çıkarılan ve işsizlik maaşı alamayan işçilere günlük 39.24 lira ücret verilecek. İşveren ücretsiz izne ayrılan işçiyi çalıştırırsa aylık brüt asgari ücret tutarında ceza ödeyecek.

VARLIK FONU DENETİMİNE ERTELEME GELİYOR

Toplu sözleşme, uyuşmazlık görüşmeleri, grev ve lokavta ilişkin süreçler 3 ay durdurulacak. Her şey ertelenirken Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı ihaleyle elektronik ortamda yapılabilecek. Salgın nedeniyle seyahat acenteleri, işletme belgelerini farklı bir tüzel kişiliğe devredebilecek. Torba öneri ile ayrıca Türkiye Varlık Fonu’nun denetimi eylül ayına ertelendi.

 

“Eşime 14 gün boyunca işkence yaptılar, elektrik verdiler, tehdit ettiler…”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder