16 Nisan 2020 Perşembe

Cübbeli Ahmet’ten ilginç çıkış: Camiler bir cuma önce kapatılmalıydı

Korona tedbirleri nedeniyle “Camiler bir cuma önce kapatılmalıydı” diyen Ahmet Mahmut Ünlü, “fitne çıkarttı” denmesinden korktuğu için böyle bir açıklamaya yanaşmadığını söyledi. 

BOLD – İstanbul Fatih Çarşamba cemaatin tarafından ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle camilerin kapatılmasına ilişkin Cüneyt Özdemir’in Youtube kanalında değerlendirmede bulundu. 

“Yarım hoca imandan, yarım doktor candan eder” sözüyle başlayan Cübbeli Ahmet, korona nedeniyle uygulanan tedbirlerdeki kafa karışıklığı yaşandığına dikkat çekti. Bilim insanlarının daha önce “maske kullanmaya gerek yok” açıklamalarını eleştiren Ünlü, “Bugün pazarcıya, sokaktaki insana maskesi olmadığı için para cezası kesiliyor. Daha önce gerek olmayan maske şimdi zorunlu hale getirildi” ifadesini kullandı. 

Cüneyt Özdemir, Cübbeli Ahmet’e korona tedbirleri kapsamında umreden gelen ilk kafilenin devlet karantinasına alınmadığını ‘evde karantina’ uygulamasının tavsiye edilmesini nasıl değerlendirdiğini sordu.  

“DİYANET’İN ÖNÜNE GEÇMEMEK İÇİN VAZGEÇTİK”

Umreden gelen ilk kafile için “devlet karantinasına alınmalıydı” diyen Ahmet Mahmut Ünlü, “Ben Cuma namazlarının şimdi tatil edilenden bir hafta evvel tatil edilmesi için ricacı olacaktım ama cuma işi Diyanet’e bağlı bir şey o bakımdan kendim de Diyanet’in yerine kendimi koyamam muvazzaf değilim, memur değilim; bir açıklama yapamadım. Bizim fıkıh heyetiyle de görüştüm. Hoca efendilerle… ‘Diyanet’in önüne geçmeyelim’ dediler.” açıklamasında bulundu. 

“2 HAFTA EVVELDEN BU TEHLİKE VARDI”

“Camilerin bir cuma evvel kapatılmalıydı” diyen Cübbeli Ahmet, “Çünkü o cumada bütün umreciler camideydi. Yani, bir hafta evvel karantinaya alınması bir haftalık süreç içinde gelen, hatta iki hafta… Bu camilerin, cumanın tatil edilmesinden 2 hafta evvelden beri gelen umrecilerde bu tehlike vardı.” dedi.  

“BU DURUMDA GECİKME OLDU”

“Bu tehlike olduğundan bütün umreye giden kadın değilse, erkeklerin hepsi de cumaya gelir” diyen Ahmet Ünlü, “Zaten mesela şimdi duyuyoruz; Of’ta bir cenaze olmuş Fransa’dan cenazeye gelmiş şimdi Of’ta kimi duyuyorsak; “cenazede kimle tokalaştıysa bütün çoluk çocuk herkes korona oldu şimdi. O cenaze bulunup da toplu musafaa yapanlar diyelim. Burada da umrecilerin hepsinin cenazede nasıl birileri toplanıyor, cuma da toplanma yeri. Ee umrecilerin hepsi Cuma’ya geldiğine göre, 2 haftadan beri Mekke Medine’de de bu tehlike baş gösterdiğine göre, tamam o da gecikti ama oradan da belliydi adam Kabe’yi kapatıyor. Bu durumda gecikme oldu” ifadesini kullandı.  

“UMRECİNİN SOSYAL ALANI ÇOK FAZLA”

Konuşmasının devamında Ünlü, “Şimdi hükümetin de açıkladığı üzere falan Avrupa’dan gelen yüzde 17’ye tekabül ediyor umreden gelen. Öbürleri yüzde 70-80. Ama umreden gelen de şu fark var. Avrupa’dan gelen gidip Cuma gibi, zemzem, hurma, mevlit yapmıyor ki. Sayı olarak o taraf fazlaysa da buranın toplumsal-sosyal alanı çok fazla” dedi. 

” ‘FİTNE ÇIKARTIYORSUN’ DERLER DİYE VAZGEÇTİM” 

 Umre ziyaretçilerinin taşrada Anadolu’da itibar gördüğü ve ziyaretçisinin çok olduğuna dikkat çeken Ünlü, “Herkes ziyaret eder. Usul budur. Duasını alır. Hatta hacerül esvede el sürdüyse, yüzüne sürer böyle bu sünnettir. Bir de elini yüzüne sürdüyse, maşallah. Hastalık çoşar yani. Bunlar toplumun gerçekleri. Bunları ben mi düşüneceğim, ben memuruyum bu işin? Ama ben birkaç haftadır konuşuyordum. Resmi durumda cuma tatili bana ait bir görev değil. İlan etsek ‘fitne çıkarıyorsun’ diyebilirler. Şeyden de korktum. ‘Ne panik yapıyorsun ortalığı bilmem ne, ne uyduruyorsun’ falan…” tarzındaki sözlerden çekindiği için açıklama yapmaya yanaşmadığını vurguladı.   

“KÜLLİYEDEKİ CUMA NAMAZI ABES OLDU” 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Beştepe Camii’nde kılınan “VİP Cuma Namazı hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Cübbeli Ahmet, “Cuma namazını izledim ve abes buldum. Hatta bir açıklama yapacaktım ama laf arasında bunu geçiştirdik. Şimdi ‘Özgürlük Sembolü’ diye bir şey çıkarttılar. Bunu neye göre dayandırdılar bilmiyorum. Özgürlük ve bir memleketin hür olduğunun alametiymiş orada cuma namazının kılınması. Tamam böyle bir şey darul islam ve darul harp tabirlerinde var. Ama şimdi Mekke özgür değil o zaman. Mekke ve Medine hür olmadığını kabul etmiş anlamına geliyor. 57 Müslüman ülke hür değil mi? Temsili diyorlar. Temsil demek tiyatro demek. İbadete temsil denmesini çok yadırgadım” şeklinde eleştirdi.  

“CAMİLER ŞUAN AÇILSA BEN GİTMEM” 

Korona tedbirlerinin uygulanmasının önemine vurgu yapan Cübbeli Ahmet, salgın ile ilgili sürecin devam edeceğini belirtti. Umreye gidecekken Suudi Arabistan’ın kapıları kapattığını ifade eden Ünlü, “Bizimkiler daha kapatmadan Suudiler kapattı. Yoksa bizde umre ziyaretine gidecektik.” dedi. “Bu salgın sürecinde fetvayı doktor verir” diyen Ünlü, “Camiler açılsa bayramda mesela ben camiyle gitmem.” açıklaması dikkat çekti.  

İnfaz yasasının mimarı MHP’li Feti Yıldız, Çakıcı’nın avukatı çıktı!

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder