17 Nisan 2020 Cuma

Acil Servis’te korona izdihamı

Kamu hastanelerinde acil servisler, korona şüphesi bulunan hastalarla dolup taşıyor. Acillere başvuranların yüzde 90’ını koronalı hastalar oluştururken, çok sayıda pozitif çıkan hasta ise yatış için sıra bekliyor. Yoğun koronalı hasta başvurusu nedeniyle birçok doktor, hemşire, güvenlikçi, sekreter salgına yakalanmış durumda.

BOLD – Kamu hastanesinde çalışan bir acil doktoru, Kovid-19 salgınında deneyimlerini paylaştı. Testleri pozitif çıkan bazı hastaların acilden kaçtıklarını belirten doktor, birçok hastanın da yatış için sıra beklediklerini kaydetti.

BİRÇOK ÇALIŞANA VİRÜS BULAŞTI

Samatya’daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisinde çalışan uzman doktor, salgının ilk iki haftasında hastanelerin aşırı yoğun olduğuna dikkat çekti. Salgının ilk iki haftasında sokağa çıkma yasağının iki saat önce ilan edilmesiyle insanların marketlere, fırınlara akın etmesine benzer görüntüleri yaşandığını belirten doktor, “Öksüren, boğazı ağrıyan herkes acile akın etti. Doktor, hemşire, güvenlikçi, sekreter birçok çalışana virüs bulaştı” dedi.

HASTALARIN YÜZDE 90’I KORONALI, YATIŞ İÇİN SIRA BEKLENİYOR

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan acil servis doktoru, acile başvuran hasta profilinde ciddi bir değişim olduğunu vurgulayarak, “Salgından önce acil serviste günde 700 – 800 hasta bakıyorduk. Bu sayı ilk başlarda çok fazla arttı, sonra azaldı, 450 – 500’lere kadar düştü. Önceden insanlar ‘göğsüm ağrıyor kalp krizi mi geçiriyorum’ diye gelirdi. Şimdi gelenlerin yüzde 90’ı ‘korona mıyım’ diye geliyor. Serviste yatan hastaların yüzde 80’i korona sebebiyle yatıyor. En son nöbette hastaları devralırken 20 hasta yatış için bekliyordu” dedi.

VAKALARIN BAZILARI HASTANEDEN KAÇTI

İlk günlerde acilde adım atacak yer bulunmadığını belirten yoktu” diyen doktor, “‘Ben iyiyim gitmek istiyorum’ diyen hastalar bile oluyordu yoğunluktan, hatta vakaların birkaçı hastaneden kaçtı” dedi. Sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma kaygısı yaşadıklarını aktaran doktor, “Eşim de sağlıkçı. Beş yaşında bir kızım var, kayınvalidem ve kayınpederim de bizimle yaşıyor. İkisi de 65 yaş üzeri. Evde mümkün olduğu kadar onlardan uzak durmaya çalışıyorum. Her gün eve giderken aileme bulaştırır mıyım kaygısı yaşıyorum” dedi.

Koronadan hayatını kaybedenlerin sayısı 1769’a, vaka sayısı 78 bin 546’ya yükseldi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder