16 Nisan 2020 Perşembe

Siyah maske ancak süs olabilir, korumaz!

Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, yıkanabildiği için daha çok tercih edilen siyah maskelere karşı uyardı. “Bunlar ancak cerrahi maske üzerine süs olabilir. Korunmak için uygun değil” dedi.

BOLD Bazı firmaların ve kişilerin ‘nano maske’ diye adlandırılıp, polyester kumaştan üreterek piyasaya sürdüğü siyah maskeler, koronavirüse (Kovid-19) karşı özellikle yıkanabildiği için tercih ediliyor.

UZMANLAR KORONAVİRÜSE KARŞI KORUMAZ DİYOR

Ancak çoğu uzman bunların koronavirüse karşı koruyucu etkisi olmadığı konusunda uyardı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu da, genellikle internetten satılan siyah maskelerin kullanım açısından hiçbir yararı olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu

DAMLACIKLARIN İÇERİ GİRMESİNE İZİN VERİYOR

“Bunları takınca burnunuzun üzerine oturmayacaktır. Hızlıca nefes aldığınızda ağzınıza ve burnunuza kumaşın yapıştığını göreceksiniz. Maske varken elinizle nefesinizi kontrol ettiğinizde net sıcak havanın gelmemesi gerekiyor. Bir deneme yapınca damlacıkların rahatlıkla maskeden geçtiğini görürsünüz. Aynı şekilde damlacıkların da içeri girdiği demektir. Bu cerrahi maske üzerine süs olarak takılabilir. Korunmak için bu maske uygun değil” dedi.

BAŞ DÖNMESİ VE BAYILMAYA NEDEN OLABİLİR

Filtreli N95 ve FFP2 maske takanları da uyaran Prof. Dr. Pullukçu, bunlardı karbondioksit biriktiğini belirtip, baş dönmesi ve bayılma gibi sonuçları olabileceğini söyledi.

N95 maskenin dışardan gelen partikülleri geçirmediğini fakat dışarı nefes verdiğine dikkat çekerek “Hastaysanız diğer insanları da risk altına atmış olursunuz. O nedenle bunları günlük hayatımızda kullanmayalım” tavsiyesinde bulundu.

KUMAŞI SIK OLMADIĞI İÇİN GEÇİŞE İMKAN VERİYOR

Evde yapılan bez maskelerin çoğunda ise kumaşı sık olmadığından aralıklarından damlacıkların geçebileceğine işaret etti.

En güvenilirlerin cerrahi maskeler olduğunu söyleyerek maskelerde burun kısmında tel bulunmasının önemli olduğunu ifade etti.

Cerrahi maskeleri en fazla 4 saat kullanmak gerektiği bilgisini de paylaştı.

ÖN TARAFTAN TUTUP ÇIKARTINCA EL KİRLENİYOR

Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, sözlerini şu önerilerle sona erdirdi:

“Maske ıslanırsa hijyen özelliğini kaybediyor. Maskeyi kullandık ve üzerine damlacıklar yapıştı. Maskeyi ön tarafından tutup çıkarıyorsanız, elinizi kirlettiniz demektir. Yapılan en büyük yanlışlardan biri budur. Elinizi yıkamadıysanız maskeyi boşuna taktınız ve kendinizi enfekte ettiniz demektir. Maskeyi çıkarırken bağladığınız iplerden tutup iç tarafına doğru katlayarak çöpe atabilirsiniz. Hastane çalışanları de bu maskeleri kesinlikle dışarı çıkarmadan kırmızı atık kutusuna atmalı.”

Halktan 10’ar lira istenirken milyarlar yandaşlara aktarılmış

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder