17 Nisan 2020 Cuma

Varlık Fonunun raporları Meclisten gizleniyor

Tayyip Erdoğan ve damadı Berat Albayrak’ın yönettiği Türkiye Varlık Fonu, denetimden kaçırılıyor. Varlık Fonunun 7 ay önce Meclise sunulması gereken 2018 denetim raporunun gizlendiği ortaya çıktı.

BOLD – Türk Telekom’dan Türk Hava Yolları’na kadar kamuya ait önemli şirketleri bünyesinde toplayan Türkiye Varlık Fonu’nun 7 ay önce Meclis’e sunulması gereken 2018 yılı denetim raporunun bir aydır gizlendiği ortaya çıktı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelen denetim raporunun bir aydır üyelere dağıtılmadığı belirlendi.

13 MART’TA MECLİSE SUNULMUŞ

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre Türkiye Varlık Fonunun denetim raporu ile ilgili TBMM Başkanlığı’na başvuran ve iki ayrı soru önergesi veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e verilen yanıt, denetim raporunun gizlendiğini gösterdi. Soru önergelerine verilen yanıtta, denetim raporunun TBMM’ye gönderildiği ortaya çıktı. Raporun 13 Mart 2020’de Meclise sunulduğu, 16 Mart 2020 tarihinde de yasa gereği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildiği belirtildi.

SALGINDAN ETKİLENEN ŞİRKETLERİ FON KURTARACAK

Türkiye Varlık Fonunun görüşülmesi yasaya göre 7 ay geciken denetim raporunun 1 ay önce ilgili komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu’na ulaşmasına karşın raporun bu süre içerisinde üyelere dağıtılmaması ve bilgi verilmemesi de akılları karıştırdı. Türkiye Varlık Fonunda denetim belirsizliği sürerken geçen hafta da fona tanınan yetkileri ve muafiyetleri artıran bir de değişiklik teklifi Meclise getirilmişti. Bu teklife göre Varlık Fonu salgın nedeniyle zora düşen ya da “stratejik” gördüğü şirkete yatırım yapabilecek, bu işlemlerden fonun yönetimi sorumlu tutulamayacak.

RAPOR GİZLENDİ, ŞİRKET KURTARMA KOMİSYONDAN GEÇİRİLDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, raporun Komisyon Başkanlığınca komisyon üyelerine bile sunulmayarak gizlendiğini açıkladı. Raporun görüşülmesinin ise salgın bahane edilerek yapılmadığını belirten Özel, “Komisyon Başkanı, şirketin denetiminin yapılması noktasında komisyonun toplanmasına ilişkin talebimizi ‘koronavirüs salgını’ bahanesiyle geri çevirdi. Ancak koronavirüs salgını gerekçesiyle denetimi yapılamayan Varlık Fonu’na muafiyetler öngören kanun teklifi apar topar, tartışılma fırsatı bile verilmeden komisyonda görüşüldü. Milletin birikimleri üzerinden yurt dışından aldığı borçlarla yandaş müteahhitleri kurtarma aracına dönüşen fon, yine milletten kaçırılıyor” dedi.

FONDA HANGİ KURUMLAR BULUNUYOR?

Türkiye Varlık Fonu bünyesinde Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, Türksat, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizlik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, Çaykur başta olmak üzere birçok şirket ve kurum bulunuyor.

Koronadan hayatını kaybedenlerin sayısı 1769’a, vaka sayısı 78 bin 546’ya yükseldi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder