18 Nisan 2020 Cumartesi

DSÖ: Yeni virüslerin yüzde 70’i hayvandan insana bulaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, Çin Wuhan’daki hayvan pazarlarının tekrar açılacağı haberleri üzerine, bu tür yerlerin kapalı tutulması gerektiğini belirtti. Yeni virüslerin yüzde 70’inin hayvandan insana bulaştığının tahmin edildiğini de vurguladı.

BOLD – Koronavirüs (Kovid-19) çıkış merkezi Çin Wuhan’daki, hayvan pazarlarının yeniden faaliyete geçeceğine dair haberlerle ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu tür yerler kapalı tutulmalı” dedi.

HÜKUMETLER VAHŞİ HAYVAN SATIŞI VE TİCARETİ YASAĞINI UYGULAMALI

Yeni virüslerin yüzde 70’inin hayvanlardan insanlara bulaştığının öngörüldüğüne dikkat çeken DSÖ yetkilisi, “Hayvan pazarları, tüm dünyada milyonlarca insan için önemli bir ucuz gıda ve geçim kaynağıdır. Ancak hükumetlerin ‘vahşi hayvan satışı ve ticareti’ yasağına titizlikle uyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SOSYAL KISITLAMALARIN KADEMELİ GEVŞETİLMESİ CESARET VERİCİ

Bazı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde Kovid-19 sebebiyle getirilen sosyal kısıtlamaların kademeli gevşetilmesi kararını ‘cesaret verici’ diye niteleyen Ghebreyesus, şöyle devam etti:

“Daha önce kısıtlamaların kademeli gevşetilmesi gerektiğini söylemiştik. Ülkeler, bizim dile getirdiğimiz kriterleri dikkate almalı. Dün, yeni bir kılavuz yayımladık. Ülkeleri bunu okumaya ve uygulamaya teşvik ediyoruz.”

BAZI ÜLKELERDE İYİ İŞARETLER VAR AMA AFRİKA ENDİŞE VERİCİ

Salgının durdurulmasına ilişkin bazı ülkelerde ‘iyi işaretler’ görülse de Afrika’da vaka sayısı artışından artışından endişe duyduklarını dile getirdi.

Kıtada, geçen hafta hasta sayısının yüzde 51, can kaybının ise 60 arttığı bilgisini verdi.

Afrika’da test kiti sorunu yaşandığına dikkat çekerek gerçek vaka sayılarının bildirilenin çok üzerinde olabileceği ikazı yaptı.

ÇİN SORUSUNA CEVAP VERMEDİ YARDIMCILARINA HAVALE ETTİ

Kovid-19’un ilk görüldüğü Çin Wuhan idaresinin, hayatını kaybedenlerin sayısını revize etmesi ile ilgili soru üzerine sözü yardımcılarına verdi.

Örgütün koronaya karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, Wuhan’da sağlık sistemi üzerine çok yük bindiğinden ölümlerin geç tespit edilmiş olabileceğini ileri sürdü.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise ölü sayılarının zamanında bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

HAYATINI KAYBEDEN SAYISI BİN 290 KİŞİ ARTIRILMIŞTI

Wuhan idaresi, Kovid-19 kaynaklı daha önce 2 bin 579 diye açıklanan can kaybını bin 290 artırarak 3 bin 869’a çıkarmıştı. Böylece Çin geneli Kovid-19 ölü sayısı 4 bin 632’i bulmuştu.

Dünyada 2 milyon 250 bini aştı: Ölü sayısı 155 bine dayandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder