17 Nisan 2020 Cuma

ABD ve İngiltere’den sonra Macron da Çin’i eleştirdi: Bilmediğimiz şeyler oldu

ABD ve İngiltere’nin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Çin’in koronavirüs yönetimini eleştiren açıklamalarda bulundu. Macron, “Çin’de kesinlikle bizim bilmediğimiz şeyler oldu” ifadesini kullandı.

BOLD – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin’in koronavirüs salgınıyla mücadelesine ilişkin, “Açıkçası bilmediğimiz şeyler oldu” dedi. Macron, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği demeçte, Kovid-19’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ŞÜPHELİ NOKTALAR VAR

Macron, Londra ve Washington hükümetlerinin ardından, Çin yönetiminin koronavirüs politikasında şüpheli noktalar olduğunu açıkladı. Salgınla ilgili Fransa, Almanya ve İtalya’nın, Çin veya Rusya ile karşılaştırılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Macron, “Çin’in koronavirüsün yönetiminde bizden daha iyi olduğunu söyleyecek kadar saf olmayalım. Bilmiyoruz. Açıkçası bilmediğimiz şeyler oldu. Wuhan’da, Ocak ayında, sağlık çalışanları, henüz koronavirüs tanımı yapılmadan hükümeti uyardı” dedi. Gazetenin “Kriz otoriter ülkelerde daha mı iyi yönetildi?” sorusunu da yanıtlayan Macron, “Krize ilişkin bilgilerin şeffaf bir şekilde açıklandığı demokratik ülkelerde bilgiler açık olduğu için tartışma da oldu. Halbuki demokratik olmayan rejimlerde hem bilgi hem de bunu ifade edebilme imkanı tümüyle kontrol altında. Şeffaflık, serbest bilgi akışı, daha etkin mücadele edebilmek için önemli bir fırsattır” dedi.

LONDRA’DAN ÇİN’E ELEŞTİRİ

Macron’dan bir gün önce, İngiltere hükümeti de, Pekin yönetimini, “Virüsün nasıl ortaya çıktığı ve neden daha önce önlem alınmadığı sorularını yanıtlamak zorunda olduğu” konusunda uyardı. Aynı gün ABD Başkanı Donald Trump da, Çin’i salgının ciddiyetini dünyadan saklamakla suçladı ve Çin’i destekleyen politikalar izlemekle suçladığı Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) ABD’nin mali katkısını askıya aldığını açıkladı.

VİRÜSÜN ÇİN’DE LABORATUVARDAN YAYILDIĞI İDDİASI

Amerikan CNN Televizyonu, ABD istihbaratının, Kovid-19 virüsünün Çin’de salgının başladığı Wuhan kentinde yarasa virüslerinde araştırmalar yapan bir viroloji laboratuvarından yayıldığı iddialarını araştırdığını öne sürdü. Amerikan medyasında virüse ilk yakalanan kişinin de Wuhan Viroloji Laboratuvarı’nın bir çalışanı olduğu iddiası gündeme getiriliyor. ABD Savunma Bakanı Mark Esper de koronavirüsün salgının başladığı Wuhan’daki bir laboratuvardan yayıldığı yönündeki iddiaları yakından takip ettiklerini ancak bugüne dek ispatlanabilir seviyede bir sonuca ulaşmadıklarını söyledi. NBC televizyon kanalını sabah haberleri programına konuk olan Amerika Savunma Bakanı, Çin hükümetinin şeffaf davranmadığını ve Çin’den gelen haber ve bilgilere güvenmenin hayli zor olduğunu ifade etti. Esper, “Virüs ortaya çıktığından beri bizi yanıltıyorlar” dedi. Konuyla ilgili iddiaları Fox televizyon kanalında yanıtlayan Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, “Bildiğimiz bir şey var, o da virüsün Wuhan’da ortaya çıktığı. Ve Wuhan Viroloji Enstitüsü’nün de vahşi hayvan pazarına birkaç kilometre uzaklıkta olduğunu biliyoruz. Öğrenmemiz gereken çok şey var. Amerika hükümeti ne olduğunu anlamak için gayretle çalışmalarına devam ediyor” dedi.

PUTİN’DEN ÇİN’E DESTEK

Çinli mevkidaşı Xi Jinping’le görüşen Rus lider Vladimir Putin, “Pekin’e yönelik suçlamaların mücadeleyi güçlendirmeyeceğini, tam ters etki yapacağını” dile getirdi. Perşembe akşamı Washington ve Londra’nın eleştirileri üzerine, “Bizim amacımız insanların hayatını ve dünya sağlık güvenliğini korumak, başkaları tarafından övülmek değil” açıklaması yapan Pekin yönetimi, eleştirilere Paris’in de katılması üzerine “Koronavirüs ile mücadelede birlik olma” çağrısı yaptı.

ABD istihbaratı Kovid-19’un Wuhan’daki viroloji laboratuvarında üretildiği iddialarını araştırıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder