17 Nisan 2020 Cuma

Prof. Azap’tan ürküten ikaz: Salgın hızlı ve yoğun olacak!

TBB Kovid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Özlem Azap, Sağlık Bakanlığının çizdiği olumlu tablonun aksine DSÖ verilerine göre salgının hızlı seyredip hasta sayısının artacağını vurguladı.

BOLD – Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecine ilişkin Sağlık Bakanlığı olumlu hava estirmeye çalışırken uzmanlar, eleştirilerini sıralıyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VERİLERİ BAKANLIĞI YALANLIYOR

Evrensel’den Burcu Yıldırım’ın haberine göre Türk Tabipleri Birliği (TBB) Kovid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Özlem Azap, Bakanlığın çizdiği olumlu tablo aksine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine bakılınca, hastalığın hızlı seyrederek vaka sayısının yoğunlaşacağını belirtti.

ŞEFFAFLIK VE GÜVEN DUYGUSU İŞLEMİYOR

Pazartesi işe gitmek zorunda kalan çalışanların bulaşma riskini artırdığına işaretle geçen hafta sonu yasağa rağmen sokağa çıkanlarda bugün yarın hastalığın görülebileceğini kaydetti.

Baştan beri söylenen ‘şeffaflık ve güven duygusu’nun işlemediğini ifade ederek Bakanlığın açıkladığı şehir, yaş ve şikayete göre dağılım verilerinin ellerinde olmadığını dile getirdi.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALAR YAŞAYARAK GÖRECEĞİZ

“Verilere erişebileceğimiz mekanizma yok. Oysa verilere göre hesaplama gerekiyor. Türkiye, DSÖ’nün, salgının arttığını söylediği ülkelerden. Imperial College modeli değerlendirmesine göre Türkiye, salgının hızlı seyredeceği, yoğun hasta sayısının olacağı 26 ülke arasında. Bunu önümüzdeki haftalar yaşayarak göreceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

SAĞLIKÇILAR BİR ADIM SONRASINI TAHMİN EDEMİYOR

Sürece dair sağlıkçıların bildiklerinin Sağlık Bakanlığı açıklamalarından ibaret kaldığını söyleyen Prof. Dr. Azap, bu nedenle sağlıkçıların bir adım sonrasını göremediğine dikkat çekti.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağının sadece büyükşehirlerde değil iller bazında uygulanması gerektiğini tavsiye edip “Burada asıl hedef sosyal mesafeyi korumak olmalı ve bunun iki güne değil bütün zamana yayılması önemli” ikazında bulundu.

PAZARTESİ İŞE GİTMEK ZORUNDA KALANLAR ZİNCİRİ KIRMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Geçen hafta sonu sokağa çıkıp ekmek veya başka şey almak isteyenlerin aynı zamanda hafta içinde işine gidenler olmasına işaret ederek “Pazartesi işe gitmek zorundakiler bulaşma zincirini kırmayı zorlaştırıyor. İki gün evde kalmayla işin çözüleceği düşüncesi ne toplum ne de resmi kurumlar açısından mümkün olmamalı” yorumunu yaptı.

O KİŞİLER EVLERİNDE DAHİ MASKE TAKMALI

Prof. Dr. Azap, sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Geçen hafta sonu dışarı çıkanlar solunum, ateş, öksürük açısından kendini kontrol etmeli. Vakalar bugün ve yarın çıkmaya başlayacaktır. Böyle durumda doktora gitmeli veya Alo 184’ü aramalı. Evde risk grubundakilere çok dikkat edilmeli çünkü o kalabalıkta bulaşmama riski çok zor. Hatta o kişiler evde bile maske kullanmalı.”

Nagehan Alçı’dan sonra Cem Küçük de AKP’yi bombaladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder