3 Haziran 2020 Çarşamba

ABD’de Floyd’un öldürümesine karşı protestolar 8. gününde büyük oranda barışçıl geçti

ABD’de George Floyd protestolarının önüne geçmek için uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen birçok kentte gösteriler devam etti ancak eylemler oldukça barışçıl geçti. Bazı kentlerde polis ve askerler de diz çökerek protestocularla dayanışma gösterdi.

BOLD – ABD’de George Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesi ardından başlayan ırkçılık karşıtı protestolarda 8. gün geride kaldı.

Göstericiler Salı günü de başkent Washington, New York City, Los Angeles ve Houston başta olmak üzere birçok kentte sokaklardaydı. Ülke genelinde protestolar dün büyük oranda barışçıl geçti.

NEW YORK’TA 700 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, daha önce gece 11’de başlayan sokağa çıkma yasağının, “koordineli yağmalama olayları” nedeniyle 8’e alındığını açıkladı.

Ancak özellikle Manhattan ve Brooklyn bölgelerindeki gösteriler akşam saatlerinde de devam etti. Kentte yaklaşık 700 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ulusal Muhafızları göreve çağırın” baskısına direnen ve sokaklarda asker konuşlandırılmasına karşı çıkan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girmesinin ardından radyodan New Yorklulara seslenerek “Herkes evine gitsin ki biz de insanları güvende tutabilelim” dedi.

ULUSAL MUHAFIZLAR DA DİZ ÇÖKTÜ

ABD’de süren ırkçılık karşıtı protestolarda bazı kentlerde, polisin ve Başkan Donald Trump’ın göreve çağırdığı Ulusal Muhafız birliklerinin, göstericilerle dayanışma için diz çöktüğü görüldü.

Los Angeles’ta göstericilerin, askerin diz çökmesi için tezahürat yapmasına, Ulusal Muhafızlar olumlu karşılık verdi. Göstericiler, askerlerden yürüyerek kendilerine destek vermesini de istedi ancak askerler sabit durmak zorunda olduklarını belirterek bu isteği geri çevirdi. Kentteki protestolarda diz çöken askerler, göstericiler tarafından alkışlandı. Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti de bir polis merkezinin önünde düzenlenen protesto sırasında diz çökerek dayanışma gösterdi.

Iowa, Georgia ve Atlanta’dan da benzer görüntüler geldi.

Los Angeles kentinde de saat 18.00’de uygulanmaya başlanan yasağa rağmen sokaklardan ayrılmayı reddeden onlarca kişi gözaltına alındı.

Başkent Washington D.C. ve Teksas eyaletinin Fort Worth kentinde de sokağa çıkma yasağına karşın gösterilerin sürdüğü görüldü.

BEYAZ SARAY ÇEVRESİNE DEMİRDEN GÜVENLİK ÇİTİ

Başkent Washington’da göstericiler Salı günü yeniden Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Park yakınlarında toplandı. Parkta güçlü bir askeri polis varlığı olduğu görüldü. Sokağa çıkma yasağının akşam 7’de başladığı başkentte polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahele etti. Beyaz Saray çevresine ise demirden güvenlik çiti örüldü.

WASHINGTON BÖLGESİNE 1600 ASKER KONUŞLANDIRILDI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 82’nci Hava İndirme Tümeninin bulunduğu Fort Bragg ve 10’uncu Dağcı Tümeninin bulunduğu Fort Drum kışlalarından yaklaşık 1600 askeri ‘tedbir amaçlı’ Washington bölgesinde konuşlandırdığını duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman konuyla ilgili açıklamasında, Savunma Bakanı Mark Esper’in 82’nci Hava İndirme Tümenine bağlı Acil Müdahale Tugayının 504’üncü Görev Gücü Taburunu başkent bölgesine konuşlandırma talimatı verdiğini belirtti.

Hoffman, Kuzey Saha Komutanlığının ise yine Fort Bragg’dan 16’ncı Askeri Polis Tugayını ve Fort Drum’daki 91’inci Askeri Polis Taburunu Washington bölgesine sevk ettiğini bildirdi.

Sözcü, açıklamasında, “Muvazzaf askeri unsurlar Ulusal Başkent Bölgesine konuşlandırıldılar ancak Washington DC’nin içinde değiller. Teyakkuz halindeler ama 10. Madde (Ordu Kanunu) altında görevliler, sivil otoritelerin operasyonlarına katılmıyorlar. Fort Bragg ve Fort Drum’dan sevk edilen askerlerin sayısı yaklaşık 1600’dür.” ifadelerini kullandı.

ULUSAL MUHAFIZLAR VALİLERİN EMRİNDE

Ülkenin birçok eyaletinde yağma ve şiddet olaylarının tırmanması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, askeri güç kullanma tehdidinde bulunmuştu.

ABD Ulusal Muhafızlar Bürosu, önceki akşam başkent Washington DC’de 1300 ulusal muhafızın görev yaptığını ve dün akşam itibarıyla birçok eyaletten 1500 muhafızın daha kente intikal ettiğini açıklamıştı.

Ülkede 100 bin Ulusal Muhafız aktif hale getirilerek valilerin emrine verilmişti.

Polis şiddeti sonucu ölen Floyd’un kardeşi: Yakıp yıkma onu geri getirmez

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder