4 Haziran 2020 Perşembe

Hatay’da mevsimlik işçilere sefalet ücreti: Aylık 1560 TL, yemek yok!

Hatay’da ziraat odaları yöneticileri bir araya gelip mevsimlik işçilerin yevmiyelerini belirledi. Asgari ücretin net 2 bin 324 TL olduğu Türkiye’de 30 gün aralıksız çalışacak mevsimlik işçilerin alacakları toplam ücret 1560 TL olacak. Bu süreçte işçilere yemek de verilmeyecek.

BOLD – Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulları, skandal bir karara imza attı. Mevsimlik işçiler için asgari ücretin üçte ikisi kadar bir ücret belirleyen ziraat odaları, işi erken bırakan işçiler için de para cezası getirdi.

ÜCRET DÜŞÜRÜLDÜ, YEMEK DE VERİLMEYECEK

Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulları belirlediği yeni yevmiye ile işçileri sefalete mahkûm etti. Hatay’daki İl Koordinasyon Kurulu, 28 Mayıs’ta yaptığı toplantıda, pamuk çapa yevmiye ücretini tüm işçiler için 52 TL olarak belirledi. Kurul kararına göre tarlada 10 saat kalacak olan işçilere yemek de verilmeyecek. Saat 06.30’da işe başlayacak olan işçi 16.30’dan önce işi bırakırsa, işçinin yevmiyesinden saat başı 7 TL kesilecek.

BELİRLENEN ÜCRET YASAYA AYKIRI

Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurullarının belirlediği ücrete göre 40 derece sıcakta 30 gün çalışan işçinin aylık geliri sadece bin 560 TL olacak. Bu tutar, net 2 bin 324 TL olan asgari ücretin sadece yüzde 67’sine karşılık geliyor. İş Kanunu’nun 39’uncu maddesine göre asgari ücret, iş sözleşmesi ile çalışan, İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan tüm işçiler için geçerli bir ücret. Yasalara da aykırı bir karar olan bu yevmiye düzenlemesi büyük tepki çekti.

Anket sonuçlarından rahatsız olan Saray’dan “sahte ve hileli” açıklaması

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder